[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

CEC Bank reduce de peste 10 ori comisionul la transferul national de bani prin serviciul MasterCard MoneySend

18 iunie 2014

Incepand din luna iunie, pentru operatiunile de transfer sume pe teritoriul Romaniei prin cardurile MasterCard CEC Bank, folosind serviciul MasterCard MoneySend, se aplica un comision unitar de 0,1% plus 1 leu, fata de 1,5% cat se aplica anterior pentru sumele mai mari de 850 RON.

Practic, la 4500 lei cat este suma maxima ce poate fi transferata pe luna, comisionul de plata a scazut de la 67,5 de lei, la numai 5,5 lei.


La operatiunea de transfer bani prin ATM pe teritoriul Romaniei din cardurile MasterCard CEC Bank catre alte carduri MasterCard sau Maestro emise de institutii financiare din Romania se percepe cel mai mic comision pentru clientii CEC Bank.

Astfel, „comisionul pentru o plata prin virament in sistem interbancar este in valoare de 4,5 lei pentru sume de pana la 500 lei, prin serviciul Internet Banking – CEConline comisionul este in valoare de 3,15 lei (redus cu 30% fata de unitatile bancii), in timp ce comisionul pentru transfer sume prin serviciul MasterCard MoneySend pentru sumele din intervalul 10-500 lei variaza intre 1,01 lei si 1,5 lei”, a precizat domnul Andrei Liviu Stamatian, Prim-Vicepresedintele CEC Bank.

Serviciul este disponibil in reteaua de peste 1.100 de bancomate a CEC Bank, atat pentru transferuri nationale cat si internationale. In acest moment, tarile catre care se pot trimite bani prin serviciul MoneySend sunt: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Georgia, Ungaria, Israel, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, Polonia, Federatia Rusa, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia si Ucraina.

Cum functioneaza?
Trimiterile se realizeaza prin intermediul bancomatelor CEC Bank, in limita a 4.500 lei pe luna, per card. Persoanele care detin un card MasterCard de la CEC Bank si doresc sa trimita bani unei persoane aflate in tara sau in strainatate trebuie sa mearga la orice ATM CEC Bank, sa aleaga optiunea de transfer prin MoneySend si sa tasteze numarul de card al destinatarului si valoarea transferului.

Operatiunea se va finaliza in conditiile in care banca emitenta a cardului de destinatie este inrolata in serviciul MoneySend. Inainte de confirmarea transferului, pe ecran va fi afisat comisionul perceput pentru suma respectiva. La final, bancomatul elibereaza chitanta pe care se specifica suma trimisa si comisionul, iar aceasta chitanta reprezinta valoarea transferului.

„Prin folosirea vastei retele de ATM-uri CEC Bank, transferurile se pot efectua la orice ora din zi si din noapte, direct de pe cardul MasterCard, fara ca utilizatorii sa fie nevoiti sa completeze formulare sau sa retraga numerar in prealabil. In plus, destinatarul primeste banii direct pe cardul sau MasterCard sau Maestro, putand sa-i foloseasca imediat pentru plati, fara a mai fi nevoie sa faca eforturi suplimentare pentru a ridica banii”, a declarat domnul Cosmin Vladimirescu, General Manager Romania in cadrul MasterCard Europe.

„In functie de banca primitoare, banii expediati intra in contul destinatarului imediat dupa transfer sau in ziua urmatoare”, declara Andrei Liviu Stamatian, prim-vicepresedinte CEC Bank in septembrie 2012, momentul lansarii serviciului. Intre timp, in ultima parte a anului 2013, MasterCard a impus un mandat bancilor emitente, ce si-au activat serviciul de primire, care prevede ca transferul banilor sa se realizeze in 30 de minute.

Nu stim daca in prezent, toate bancile emitente de carduri MasterCard respecta acest mandat dar este evident ca schema internationala de plata a realizat ca timpul de transfer si costul acestuia sunt esentiale pentru a asigura competitivitatea si succesul serviciului MoneySend. Mai ales in conditiile in care apar servicii noi de transfer bani, precum MPesa de la Vodafone sau Orange Money, a carui lansare a fost anuntata pentru aceasta toamna.

Ramane de vazut daca aceste noi modificari, de pret si durata a transferului, vor aduce schimbari in apetitul romanilor pentru utilizarea MoneySend. Limitele de sume pentru transfer si retragere sunt mult mai mari in cazul MPesa. De exemplu, prin serviciul propus de Vodafone se pot transfera 30.000 RON/pe zi la un cost de numai 3 RON. In plus, avantajul MPesa este ca serviciul poate fi folosit si de catre cei care nu detin un cont bancar si, implicit, un card – fapt ce permite Vodafone sa atace si mediul rural, inca nebancarizat. Cert este ca marele perdant este Posta Romana care usor iese din piata transferurilor la nivel national intre persoane fizice, din cauza timpilor de transfer si a tarifelor mai mari.

In anul 2012, anul lansarii acestui serviciu, CEC Bank a fost prima banca din Uniunea Europeana care a permis trimiterea de bani prin serviciul MoneySend prin reteaua de echipamente ATM a bancii. CEC Bank nu comisioneaza operatiunea de primire a banilor. Pentru tranzactiile transfrontaliere se mentin comisioanele actuale.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?