Catalin Cretu, Visa Romania: „Este absurd sa avem 18 banci acceptatoare. Este complet nesustenabil, total ineficient si sortit consolidarii”

25 februarie 2016

Intr-un interviu acordat NOCASH, Catalin Cretu – directorul pe Romania din partea Visa Europe – a vorbit despre mutatiile care ar putea interveni pe piata romaneasca. Acesta nu exclude posibilitatea aparitiei unor retele private de POS-uri sau externalizarea de catre banci a activitatii de acceptare – unde sunt acum prea multi jucatori. El este insa sceptic cand vine vorba de colaborarea dintre banking si telecom desi incep sa apara exemple si in Romania.

Comentand despre noile modele de business, Catalin Cretu considera ca este posibil „sa existe niste miscari in piata”, inclusiv pe zona retelelor private de POS-uri, insa aceasta este mai degraba o rearanjare si eficientizare a costurilor nu neaparat o crestere a retelei.
„Vorbim de eficientizarea costurilor unei retele existente. Practic (un tert operator/procesator n.r.) preia niste retele de acceptare de la banci si preconizeaza o eficientizare a gestionarii acelei retele.”

Dar cat de probabil este sa asistam la aceste mutatii in schimbarea modelelor de business?
„Exista informatii ca incepe sa existe interes pentru Romania din partea gigantilor – mari companii de acceptare – si este de mult asteptata avand in vedere ca avem 18 banci acceptatoare, ceea ce este absurd pentru o piata ca Romania. Este total ineficient si sortit consolidarii.”, a precizat Cretu.

Dezvoltand acest subiect al consolidarii, in piata se intampla deja ca „pestii mari sa-i inghita pe cei mici”. Banca Transilvania a preluat Volksbank, OTP Bank a cumparat Millennium Bank, Nexte Bank a fuzionat prin absorbtie cu Banca Carpatica si exemplele vor continua cu siguranta. Este posibil ca in urmatorii 5-8 ani sa asistam la disparitia a jumatate dintre emitenti. Cum va afecta acest lucru business-ul Visa in Romania?

„Daca s-ar intampla acest lucru, ar insemna ca raman jucatorii mari, cu resurse, care vor impinge in continuare acest business. Probabil ca vor iesi jucatorii mai mici, care erau foarte dependenti de veniturile din interchange pe zona de carduri si care nu mai pot sa sustina aceasta activitate. Exemplul acesta cu 18 acceptatori este complet nesustenabil.”, a mai adaugat reprezentantul Visa.

In ceea ce priveste colaborarea dintre banking si telecom, plecand de la un exemplu existent chiar pe piata romaneasca (banca poloneza Alior si Telekom), Cretu crede ca succesul unui astfel de parteneriat este o chestiune de incredere.

„De mult se discuta de telecom ca preia (n.r. din piata serviciilor financiare & banking) dar nu s-au intamplat mari lucruri. Au prins mai mult curaj, vezi Orange in Europa sau chiar Vodafone cu MPesa in Romania. Sunt diverse modele dar ramane de vazut masura in care vor avea succes pentru ca sistemul bancar este destul de asezat in materie de jucatori iar romanii au mai multa incredere in jucatorii existenti.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
49 votes · 49 answers
Voteaza
NoCash