Catalin Cretu, Visa: „6 din 7 lei cheltuiti de populatie in Romania sunt in numerar”

19 aprilie 2019

Astazi a avut loc o intalnire intre reprezentantii Visa Romania si presa de specialitate din Romania. Au fost prezentate foarte multe date despre evolutia platilor prin card, insa poate ca cea mai importanta este ca dupa 23 de ani de la emiterea primelor carduri pe piata locala, 6 din 7 lei cheltuiti de romani sunt inca in numerar. Mai mult, peste o treime dintre posesorii de card inca nu stiu ca tranzactia de plata la comerciant nu este comisionata.

Iata si alte cifre & declaratii interesante legate de rezultatele in utilizare ale cardurilor Visa emise in Romania, aferente anului 2018:

Tranzactiile comerciale

. 7 din 10 tranzactii cu cardul sunt plati la comercianti;
. valoarea platilor la comercianti a inregistrat o crestere de 34%;
. numarul platilor la comercianti a crescut cu 40% (media pietei fiind de 32%)
. valoarea platilor cu carduri Visa, la comerciantii online, a crescut cu 48% in 2018. In continuare doua treimi din  volumele de plati se pastreaza inca la comerciantii online din strainatate;

. Romania are o medie de 10 terminale POS la mia de locuitori, cea mai mica rata de dotare din Europa. Media europeana este de 31 terminale la mia de locuitori.

Migrarea contactless

. peste 70% din portofoliul de carduri este deja migrat contactless
. peste 90% din reteaua nationala de terminale POS asccepta plati contactless
.  1 leu la fiecare 2 lei se cheltuie contactless. Romania se afla in Top 10 global în privința penetrării plăților contactless.

Vom reveni cu detalii legate de  intentiile Visa privind serviciul de plata instantanee a sumelor catre cumparator, dupa returnarea produselor, implementarea  platilor prin coduri QR,  marirea limitei contactless, adoptia mobile wallet, introducerea platii contactless in transportul public, etc.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
48 votes · 48 answers
Voteaza
NoCash