[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

10 mai 2024

Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale, potrivit unei analize Conso.ro.

Fata de sumele trase de pe cardul de credit, pentru care exista o perioada de gratie de peste 50 de zile, de regula si posibilitatea cumparaturilor in rate fara dobanda (uneori pana la 24 de rate, in functie de valoarea achizitiei-vezi aici articolul despre cardurile de credit), descoperitul de cont aferent cardurilor de debit pastreaza avantajul dobanzilor mai mici, plasate in apropierea creditelor de nevoi personale, fiind un soi de credit de consum “light”. 


Cand e de preferat overdraftul? 

Pentru cheltuieli de urgenta la comercianti ce nu ofera plata in rate (de pilda la achizitionarea unor servicii medicale, intrucat retailul clasic ofera pe scara larga plata in rate cu cardul de credit), pentru retrageri neprevazute de cash de la bancomate (cardurile de credit au comisioane piperate aici, de minim 1%), cand nu avem un card de credit sau nu avem unul la indemana. 

Fata de cardul de credit, unde dobanda poate fi amanata peste 50 de zile sau anulata de platile in rate, la overdraft dobanda curge imediat dupa tragerea sumelor de bani de pe card, dar doar pentru sumele utilizate, nu pentru intreaga suma aprobata. 

In compensatie, in aceste cazuri nu exista de regula comision de administrare lunar, spre deosebire de cardurile de credit, iar la fiecare alimentare a contului curent se ramburseaza partial sau total suma de bani utilizata. 

Accesati link-ul pentru a vedea ce ofera principalele banci pe acest segment

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?