BT anunta incheierea achizitionarii Volksbank si solutii fara precedent pentru cei care au de rambursat credite in CHF

7 aprilie 2015

„Multi spun ca achizitionarea Volksbank Romania ne va ajuta sa devenim mai mari, ca banca … Insa pentru noi acum este mai important sa fim mai buni pentru clienti, ca banca… Dorim ca în primul rand clientii sa simta pozitiv fuziunea, tocmai pentru ca ne dorim o relatie pe termen lung cu ei.”, se precizeaza in comunicat.

„Avand in vedere cresterea agresiva a cursului CHF din ultimii ani si pentru ca aceasta a creat probleme sociale, ne angajam, ca banca, sa venim cu solutii.”

In calitate de actionar, primele decizii luate de Banca Transilvania sunt urmatoarele: stoparea calcularii comisionului de risc pentru clientii aflati in prezent in portofoliul Volksbank Romania si care au semnat contracte care includeau acest aspect; returnarea sumelor incasate cu titlu de comision de risc, in etape, prin diminuarea creditului in sold; reduceri la creditele celor care vor dori conversia creditelor din franci elvetieni in lei sau in euro si prelungirea cu o luna, pana la data de 17 mai a.c., a deciziei privind inghetarea cursului CHF la nivelul 31.12.2014.

Concret, Banca Transilvania va oferi, din 4 mai a.c., in sediile Volksbank Romania, o reducere de 22,5% pentru clientii care doresc conversia creditelor din franci elvetieni in lei sau euro. Conversia se va realiza la cursul BNR din data semnării documentatiei in fata notarului public.

Valoarea efectiva a reducerii totale difera astfel in functie de situatia fiecarui client in parte, tinandu-se cont de soldul creditului, de eventuale restante si penalitati sau de situatiile particulare in care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank Romania de catre clienți.

In plus, la acest procent va fi adaugata, dupa caz, valoarea comisionului de risc platit efectiv de clienti pe tot parcursul derularii creditului. De asemenea, va fi stopata calcularea comisionului de risc/administrare pentru toţi clienţii aflaţi in prezent in portofoliul Volksbank România si care au semnat cu Volksbank Romania contracte de credit in valuta CHF. Stoparea calculului comisionului de risc/administrare se va aplica inclusiv pentru clientii aflati in prezent in portofoliul Volksbank Romania si care au semnat contracte de credit cu Volksbank Romania atat in lei, cat si in euro si USD.

Returnarea sumelor incasate cu titlu de comision de risc va fi efectuata prin diminuarea creditului in sold care se va aplica la o data ulterioara, dupa finalizarea programului de conversie pentru clientii VBRO cu imprumuturi in franci elvetieni.

BT va acorda prioritate cazurilor sociale si clientilor care, in ciuda greutatilor generate de cresterea cursului CHF din ultimii ani, au ramas buni platnici.

De oferta publica facuta de BT pot beneficia aproximativ 18.300 de clienti Volksbank Romania. În comunicat se mai precizeaza ca acum este in pregatire infrastructura Volksbank Romania, asa incat totul sa mearga conform asteptarilor.

Potrivit sursei citate, sunt trei motive principale pentru care Banca Transilvania a achizitionat Volksbank Romania: „este o oportunitate care ne ajută in strategia noastra de crestere si consolidare, are aproximativ 180.000 de clienti si un portofoliu mare de credite retail”. În plus, „avem un model de business asemanator si aceeasi piata”.

„Ca banca, ne pastram modelul de business si cultura organizationala, mergem inainte mizand pe punctele noastre forte. Avem stabilita strategia de crestere si consolidare, suntem pregatiti pentru noua dimensiune a Bancii Transilvania. Urmeaza integrarea treptata, timp de cateva luni, a Volksbank Romania in structura bancii noastre. Analizam, in continuare, oportunitati de achizitii care sa aduca valoare pentru Banca Transilvania si pentru clienti.”, se mai precizeaza in comunicat.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?