[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Bitcoin Romania: In prezent, se tranzactioneaza zeci de milioane euro lunar, pe platforma online si prin ATM-uri. Compania este in „discutii bune” cu bancile locale pentru a lansa si conturi pe lei, in curand.

28 mai 2021

Bitcoin Romania are deja peste 200.000 de clienti inregistrati, nu neaparat activi, insa mai mult de 96% sunt din tara noastra, a declarat Constantin Rotariu, COO-ul companiei in cadrul emisiunii NOCASH de la RadioDA.ro.

Compania a castigat „foarte multi clienti comparativ cu un an obisnuit” si isi pastreaza obiectivul de a depasi 250.000 de clienti pana la sfarsitul acestui an.

„Interesul este mai mare in orasele mai mari, care predomina. Bucurestiul este pe primul loc ca numar de clienti. Insa avem clienti si in orase mai mici, precum Mangalia. Indiferent de ce se intampla in piata, este realizabil sa trecem de 250.000 de clienti anul acesta,” a precizat Rotariu.

Cresterea numarului de clienti pe piata locala va fi facilitata de cel putin doi factori: investitiile in noi terminale prin intermediul carora sa se poata face achizitii si parteneriatul cu o banca locala, care va permite deschiderea de conturi in lei.

In momentul de fata avem 50 de ATM-uri fizice in Romania si vrem sa ajungem la 300 (n.r. pana la sfarsitul anului)„, a declarat Rotariu.

Legat de colaborarea cu bancile, COO-ul Bitcoin Romania a spus ca, in prezent, compania are conturi deschise la mai multe banci din afara Romaniei, toate din Uniunea Europeana, insa este optimist ca in urmatoarele luni ar putea colabora si cu o banca locala.

„Suntem in discutii acum cu o banca, cu mai multe suntem in discutii, pentru ca s-a schimbat atitudinea in ultimele doua luni. Ceea ce intr-un fel era de asteptat pentru ca au ramas in urma bancile din Romania.”

Intrebat daca se asteapta ca in urmatoarele doua luni aceste discutii sa se materializeze in deschiderea de conturi pe lei, Rotariu a declarat:

Da. Suntem in discutii bune acum fata de ce eram obisnuiti aici, local si cred ca intr-o perioada scurta noi o sa putem oferi si servicii in moneda locala.”

Gradul de tranzactionare

Sunt cel putin doua tipuri de clienti. Cei care fac trading si folosesc platforma online in principal, si cei care cumpara bitcoin ca mijloc de tezaurizare – activ de stocare – precum aurul.

In cazul celor care fac trading, acestia cumpara ca sa stea o perioada si sa vanda cand creste, valoarea medie a unei tranzactii „variaza de la 500 de euro la 30.000 euro sau chiar mai mult,” precizeaza Rotariu. In cazul tranzactiilor la ATM, „valorile sunt mai mici, in jur de 1.000-1.500 Lei„.

Per total piata, valoarea tranzactionata a ajuns la sume impresionante.

In prezent, fiind o piata cu o volatilitate foarte mare, cu multi traderi sezonieri, care incearca sa profite de aceasta volatilitate, volumul a crescut mult. Sunt zeci de milioane de euro pe luna, pe platforma Bitcoin Romania, pe toate produsele noastre, pe platforma online si prin ATM-uri,” a explicat Rotariu.

Recomandari si proiectii

Asa cum era de asteptat, Rotariu recomanda intrarea la cumparare pe bitcoin „mai ales ca este si la discount„, insa detinerea trebuie sa fie de minimum trei ani, pentru a putea mari sansele de castig.

S-a dovedit ca bitcoin este un activ de stocare pe termen lung iar cei care au facut profitul cel mai mare sunt cei care au avut rabdare, de la trei ani in sus. Atunci vei avea sanse foarte mari sa ai un profit mare.

Rotariu nu mai este convins ca bitcoin ar putea atinge pragul de 100.000 euro pana la sfarsitul acestui an, asa cum declara in prima parte a lui aprilie, „dar cu siguranta se va intampla curand„.

In schimb, isi mentine proiectia ca un bitcoin va ajunge sa valoreze un milion de dolari intr-un orizont de timp situat undeva intre trei si cinci ani.

Pe ce bazeaza aceasta proiectie? „

Pentru ca vom avea un „halving” in 2024. Partea de furnizare a noilor monede va avea un nou soc, se va taia la jumatate (n.r. recompensa pe care o primesc minerii) si faptul ca acum avem corporatii care isi scot banii din banci si ii muta in bitcoin, isi pun bitcoini in trezorerie, asta inseamna un nou val de mari cumparatori,” a concluzionat Rotariu.

In emisiunea NOCASH de la RadioDa.ro dedicata pietei de criptomonede a fost invitat in studio si CEO-ul Netopia Payments, Antonio Eram. Acesta a explicat in ce consta tehnologia blockchain (folosita de bitcoin) si caderea pietei care a facut ca pretul unui bitcoin sa scada de la peste 63.000 USD la sub 32.000 USD in doar cinci saptamani. Interviul integral aici

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?