Banca Transilvania a anuntat preluarea integrala a Volksbank Romania – un plus de 10% la numar de clienti

10 decembrie 2014

Banca Transilvania anunta astazi semnarea unui angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunile Volksbank Romania de la Österreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG si WGZ BANK AG. BT si Volksbank Romania vor functiona ca entitati bancare distincte in urmatoarele luni, pana la finalizarea formalitatilor legale si obtinerea tuturor aprobarilor aferente. Dupa inchiderea tranzactiei va incepe integrarea Volksbank Romania in structura BT.

Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, declara: „Achizitionarea Volksbank Romania este parte a strategiei de crestere si consolidare a BT si reafirma angajamentul bancii de a fi atat un jucator activ, cat si sustinator al economiei romanesti. Dupa integrare, avand in vedere cotele de piata ale celor doua banci, Banca Transilvania isi va continua planul de a ajunge pe locul 2 in topul bancilor din Romania. BT este bine capitalizata, are lichiditate mare, o cota de piata in crestere si rezultate financiare pozitive”.

„Azi dimineata am semnat contractul de vanzare achizitie. Incepe un proces important. Este nevoie de notificări si aprobari de la BNR si Consiliul Concurentei. In al doilea trimestru din 2015 vom avea închisa tranzactia si preluată banca (…) Vrem sa integram cat mai repede, dar depinde de aprobarile necesare. Pana la finele anului viitor vom inchide total si cu rebranding”, a declarat Omer Tetik, director general al Bancii Transilvania, citat de Mediafax.

Banca Transilvania va prelua cei 190.000 de clienti si cei 1.300 de angajati Volksbank. In privinta numarului de unitati Volksbank, va fi facuta o selectie urmand sa fie inchise locatiile ce sunt amplasate la o distanta foarte apropiata de unitatile BT.

Presedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a explicat ca detaliile tranzactiei nu pot fi inca anuntate, intrucat anumiti termeni pot suferi modificari pana la finalizare. El a spus insa ca detaliile vor fi totusi anuntate la AGA din aprilie, chiar daca pana la acea data nu se va semna contractul final.

Ciorcila a precizat ca nu va fi nevoie de o majorare de capital, aratand ca Banca Transilvania are lichiditate mare.

Banca Transilvania si Volksbank Romania sunt banci universale si au in comun modelul de business, categoriile de clienti carora li se adreseaza si piata autohtona. Ca rezultat al tranzactiei, BT isi propune armonizarea punctelor forte ale celor doua banci, pentru eficientizarea activitatii, costuri mai mici pentru clienti, retea mai mare de sedii si produse noi.

In prezent, Banca Transilvania este cea mai mare institutie bancara cu capital privat majoritar romanesc si se afla pe pozitia a treia in topul bancilor din Romania, cu o cota de piata in functie de active de 9,7%, in crestere. Tetik a aratat ca banca isi propune in continuare cresterea organica, avand ca tinta o cota de piata de 15 %, de la 13% la cat va ajunge dupa preluarea Volksbank. El sustine ca banca si-a propus sa ajunga pe locul doi in sistemul bancar, dar cota de piata dupa preluare o apropie chiar de prima pozitie.

Consultantii Bancii Transilvania pentru aceasta tranzactie au fost: Legal – Casa de avocatura Peli Filip, Financiar – KPMG Romania, Investment Banking – VCP Vienna Capital Partners. in ceea ce priveste Volksbank, aceasta a avut ca si consultanti: Legal – Schoenherr si Asociatii, respectiv Investment Banking – Rothschild.

Foto – de la stanga la dreapta: Omer Tetik – Director General, Banca Transilvania; Horia Ciorcila – Presedinte, Consiliul de Administratie, Banca Transilvania si Michael Mendel – Chairman of the Board of Directors, Volksbank Romania.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?