Autoritatea de Supraveghere Financiara introduce in legislatie recunoasterea faciala ca metoda de autentificare la distanta

27 septembrie 2019

In data de 24.09.2019, Consiliul ASF a aprobat proiectul de regulament privind procedura de subscriere și răscumpărare prin internet a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv.

Proiectul de regulament introduce de o serie de noi prevederi, după cum urmează:

. simplificarea circuitului documentelor transmise letric de către investitori la primul contact cu entitatea, prin introducerea posibilității de a transmite documentele de identificare și în format digital;

. folosirea unei aplicații informatice care poate identifica o persoană (recunoaștere facială), care se va anexa la contractul la distanță, cu obligația ca S.A.I./societatea de investiții autoadministrată să stocheze acordul de voință a investitorului sau potențialului investitor, ce intră în relații contractuale la distanță, pe un suport durabil;

Pe de altă parte, propunerile de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr.9/2014 și a Regulamentului A.S.F. nr.10/2015 au în vedere în principal corelarea dispozițiilor referitoare la distribuția prin internet a titlurilor de participare din noul proiect de regulament cu cele existente în Regulamentul A.S.F. nr.9/2014.

Se tine cont si de apropierea datei limită anticipate a BREXIT-ului (31 octombrie 2019), caz în care UK va dobândi pentru membrii UE statutul de ”stat terț”, iar majoritatea OPCVM-urilor din acest stat (UK) vor fi probabil reîncadrate ca FIA de retail (funcție de opțiunea administratorului), astfel încât pentru investitorii de retail, distribuția în România se va realiza transfrontalier în baza memorandumului de înțelegere (MoU) și DAFIA sau după caz, unele OPCVM-uri din UK vor putea avea statutul de FIA de retail din UK, administrate dintr-un alt stat membru (cum ar fi Luxemburg sau Franța).

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
49 votes · 49 answers
Voteaza
NoCash