Autoritatea de Supraveghere Financiara introduce in legislatie recunoasterea faciala ca metoda de autentificare la distanta

27 septembrie 2019

In data de 24.09.2019, Consiliul ASF a aprobat proiectul de regulament privind procedura de subscriere și răscumpărare prin internet a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv.

Proiectul de regulament introduce de o serie de noi prevederi, după cum urmează:

. simplificarea circuitului documentelor transmise letric de către investitori la primul contact cu entitatea, prin introducerea posibilității de a transmite documentele de identificare și în format digital;

. folosirea unei aplicații informatice care poate identifica o persoană (recunoaștere facială), care se va anexa la contractul la distanță, cu obligația ca S.A.I./societatea de investiții autoadministrată să stocheze acordul de voință a investitorului sau potențialului investitor, ce intră în relații contractuale la distanță, pe un suport durabil;

Pe de altă parte, propunerile de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr.9/2014 și a Regulamentului A.S.F. nr.10/2015 au în vedere în principal corelarea dispozițiilor referitoare la distribuția prin internet a titlurilor de participare din noul proiect de regulament cu cele existente în Regulamentul A.S.F. nr.9/2014.

Se tine cont si de apropierea datei limită anticipate a BREXIT-ului (31 octombrie 2019), caz în care UK va dobândi pentru membrii UE statutul de ”stat terț”, iar majoritatea OPCVM-urilor din acest stat (UK) vor fi probabil reîncadrate ca FIA de retail (funcție de opțiunea administratorului), astfel încât pentru investitorii de retail, distribuția în România se va realiza transfrontalier în baza memorandumului de înțelegere (MoU) și DAFIA sau după caz, unele OPCVM-uri din UK vor putea avea statutul de FIA de retail din UK, administrate dintr-un alt stat membru (cum ar fi Luxemburg sau Franța).

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash