[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Astazi incepe Fintech Banking Summit la Bucuresti – doua zile intense de dezbateri cu experti internationali despre transformarea sistemului bancar

28 noiembrie 2017

Noua directiva europeana a serviciilor de plata  (Payment Services Directive – PSD2) va fi in dezbaterea autoritatilor si mediului de business timp de doua zile la Institutul Bancar Roman din Bucuresti.

Directiva, care va intra in vigoare din 13 ianuarie 2018, va schimba modelul bancar de business, asa cum il stim astazi, si va permite intrarea in piata serviciilor financiare si de plati a unor terti non-bancari.


In principiu, orice companie nebancara, cu un portfoliu substantial de clienti si autorizata de catre institutiile de reglementare si supraveghere, se va putea  interpune intre client si banca acestuia, cu acordul clientului final pentru a avea acces la datele financiare personale, pentru a oferi doua tipuri de servicii:

1) Serviciul de informare cu privire la conturi presupune un serviciu online care furnizeaza informatii consolidate cu privire la unul sau mai multe conturi bancare detinute de utilizator la o banca sau la mai multe banci. De asemenea vor putea fi furnizate informatii suplimentare ca de exemplu modul in care va gestionati finantele, categorii de cheltuieli, etc.

2) Serviciul de initiere a platii inseamna un serviciu de initiere a unui ordin de plata la cererea utilizatorului direct din contul bancar detinut de acesta la o banca, catre un beneficiar al platii (de exemplu un magazin online) (fara a mai fi necesara utilizarea unui card bancar).

Aproape 30 de experti din Belgia, Germania, Franta, Israel, Irlanda, Olanda, Ungaria dar si din Romania, atat din partea institutiilor europene (European Banking Federation si Ecommerce Europe), autoritatilor de reglementare (BNR si ANPC) cat si a companiilor fintech (Microsoft, Touchtech Payments, Personetics, Younify), vor face prezentari dar vor sustine si workshop-uri care vor analiza transformarea digitala a sistemului bancar,  oportunitatile si provocarile bancilor ca urmare a implementarii noii Directive. Dezbaterile se vor axa pe trei teme mari: legislatie – pe durata primei zile, solutii tehnice si modele de business in cea de-a doua zi.

De asemenea, reprezentanti ai unor lideri mondiali sau regionali vor fi prezenti la Fintech Banking Summit. Grupul Asseco este cel mai mare operator din sud-estul Europei în ceea ce privește veniturile obținute din vânzările de software și servicii și un jucător de top în domeniul bancar. Vasco Data Security este numarul unu in lume în „trusted security” cu doi factori de autentificare, Gemalto este lider mondial in securitate digitala in vreme ce Montran Corporation, detine prima pozitie la nivel global in sisteme de plata si solutii CSD (Central Securities Depository System), deservind zeci de banci centrale.

Agenda conferintei si lista vorbitorilor pot fi consultate pe platforma evenimentului: www.nocashevents.ro.

In prima zi a evenimentului, se va desfasura un panel in care vor participa reprezentantii a sase dintre cele mai inovative banci din Romania. Cum s-au pregatit bancile pentru PSD2, ce schimbari strategice vor interveni in dezvoltarea viitoare a modelului lor de business si, mai ales, cum le va influenta activitatea in viitor, vor fi doar cateva dintre subiectele cele mai asteptate de audienta. Panel-ul va fi moderat de Ana Cernat – Director General Adjunct Banca Romaneasca, responsabila de retail business, bancher cu o experienta de peste 10 de ani care a detinut diferite pozitii de management in Bancpost si Idea Bank.

Panelul va fi prefatat de prezentarea Ipsos, care va oferi rezultatele unei cercetari de piata care a testat conceptul de „open banking” la romani. Vor dori acestia sa ofere unui tert autorizat, datele financiare personale? Daca da, cui si, mai ales, in ce conditii?

Cum era de asteptat, subiectul a starnit un imens interes. 150 de participanti din peste 60 de institutii si-au rezervat deja locul la Fintech Banking Summit. Iata lista companiilor, autoritatilor si organizatiilor participante: Alpha Bank, Allevo, ANPC, APERO, ARB, ARMO, ASSECO, Austria Card, AXI Finance IFN S.A., Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, BCR, Banca Nationala a Romaniei, BRD, Belgian Mobile ID, Citibank, Consiliul Concurentei, Cetelem, DLA Piper Dinu SCA, EBA Banking Stakeholder Group (BSG), eMAG, Emro Ventures, Euronet, European Banking Federation, Ecommerce Europe, Eximbank, GarantiBank, Gemalto, Getik Consulting, IDG, ING Bank Romania, Inform Lykos, Intrarom, IPSOS, KPMG, Libra Internet Bank, Mellon, Microsoft, Montran Corporation, OTP Bank, PayPoint, Personetics, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Ropeco, Scala Assistance, Schoenherr si Asociatii SCA, SIA, Smith & Smith, Telekom Romania, Transfond, TBI Bank, Total Soft, TouchTech Payments Ltd, Vasco Data Security, Younify, Wolf Theiss, Wirecard

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?