Asociatia Romana de Fintech a trimis catre guvern observatiile cu privire la proiectul de ordonanță de urgență privind identificarea persoanei la distanță utilizând mijloace video

20 mai 2021

În urma analizării prevederilor cuprinse în Proiectul de Ordonanță de Urgență privind identificarea persoanei la distanță utilizând mijloace video, Asociatia Romana de Fintech (RoFin.Tech) a constatat mai multe aspecte pe care le-a adus in atentia primului ministru, prin intermediul unei scrisori. Propunerile merg pana la eliminarea numitor articole din proiectul de act normartiv.

Observatiile Asociatiei Romane de Fintech

1) Necesitatea clarificării domeniului de aplicare al Proiectului de Ordonanță, astfel încât acesta să nu afecteze procesele de identificare la distanță utilizate în prezent de diferiți actori de pe piață, inclusiv a acelor procese care implică deja tehnologia video

Proiectul de Ordonanță are în vedere o situație specifică, respectiv cazurile în care identificarea persoanelor la distanță se realizează prin mijloace video. În acest context, considerăm că Proiectul de Ordonanță trebuie să cuprindă o serie de clarificări, astfel încât această nouă reglementare:

. să nu afecteze validitatea sau recunoașterea în țara noastră a celorlalte procese de identificare electronică (care nu implică tehnologia video), care vor fi guvernate în continuare de prevederile eIDAS;

. să nu afecteze validitatea proceselor de identificare a persoanelor la distanță prin mijloace video realizate înainte de intrarea în vigoare a Proiectului de Ordonanță – acest ultim punct prezintă o importanță deosebită având în vedere faptul că acest tip de identificare este folosit la acest moment de mai mulți operatori economici în relația cu proprii clienți.

In acest context, pentru atingerea obiectivului de sporire a nivelului de digitalizare al pieței din România, procesele de identificare electronică (la distanță) trebuie sa fie ușor de folosit, necostisitoare (eventual gratuite), conforme și auditabile. De asemenea, identificarea electronică trebuie să fie aibă același efect indiferent de tehnologia utilizată.

2) Necesitatea includerii în noțiunea de furnizorilor de servicii de identificare la distanță a unui număr mai mare de operatori economici care ar putea desfășura aceste activități.

Potrivit art. 3 litera n) din Proiectul de Ordonanță, terțul de verificare a identității este definit ca o persoană juridică aflată într-o relație contractuală cu un operator economic/un organism din sectorul public în scopul furnizării serviciilor de identificare la distanță a persoanei utilizând mijloace video. 

Din coroborarea acestor prevederi, rezultă că operatorii economici (alții decât furnizorii de servicii de încredere și furnizorii de servicii de plată) nu au posibilitatea de a realiza identificarea persoanei la distanță folosind mijloace video, fiind obligați să apeleze în mod obligatoriu la un terț de verificare a identității.

Considerăm că excluderea completă a altor operatori economici de la desfășurarea activităților de identificare a persoanelor la distanță folosind mijloace video este nejustificată și contrară scopului urmărit de Proiectul de Ordonanță potrivit preambuluri acestuia, respectiv transformarea digitală a economiei și a societății românești, precum și adaptarea societății la modificările induse de evoluțiile tehnologice.

3) Necesitatea stabilirii unui termen de implementare mai lung pentru a evita perturbarea semnificativă, sau chiar blocarea, activității operatorilor economici care utilizează în acest moment mijloace video pentru identificare a persoanelor la distanță

Potrivit art. 18 din Proiectului de Ordonanță, acesta va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. 

4) Necesitatea de a clarifica prevederile ce vizează prelucrarea datelor cu caracter personal pentru a evita paralelismul legislativ, precum și îngreunarea în mod inutil a procesului de identificare la distanță prin mijloace video

Potrivit art. 4 alin. (3) din Proiectul de Ordonanță, consultarea bazelor de date deținute de instituții/deținători de baze de date private (Direcția Generală de Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, Inspectoratul General pentru Imigrări etc.) se face după obținerea acordului persoanei care solicită identificarea la distanță prin mijloace video.

Această prevedere este de natură să genereze neclarități în practică, se suprapune cu legislația aplicabilă în materia protecției datelor cu caracter personal (i.e., Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE – „GDPR”) și îngreunează în mod inutil procedura de identificare la distanță prin mijloace video.

Mai mult, în cazul în care consultarea anumitor baze de date este necesară pentru parcurgerea procesului de identificare la distanță prin mijloace video (i.e., procesul nu se poate realiza în lipsa unei astfel de verificări) un astfel de consimțământ cerut de lege nu va fi unul valabil potrivit cerințelor GDPR, întrucât nu va fi liber exprimat.

Scrisoarea RoFin.Tech pe larg aici

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?