Arestari pentru furturi din bancomate prin explozie: sase cazuri in noua luni. Politia Romana spune ca nu avem de-a face cu un fenomen.

10 septembrie 2020

Polițiștii au identificat persoanele bănuite de comiterea celor cinci cazuri de furturi din bancomate prin explozie, înregistrate anul acesta. În trei dintre aceste cazuri, cei în cauză au fost arestați preventiv, potrivit comunicatului Politiei Romane.

Astfel, polițiștii au depistat în flagrant delict, la data de 20 martie, în localitatea Ozun, județul Covasna, doi bărbați, cu vârste de 25, respectiv 38 de ani, în timp ce ar fi sustras bani dintr-un bancomat prin producerea unei deflagrații.


Ulterior, în municipiul Brașov, într-o benzinărie, a fost depistat un alt bărbat, care le-ar fi facilitat transportul.

Cei trei bărbați sunt bănuiți și de distrugerea bancomatelor și furtul de bani comise în Sinaia, în anul 2020.

De asemenea, la începutul anului, doi bărbați ar fi distrus, prin utilizarea unei substanțe explozive, un bancomat din incinta unei societăţi comerciale, din localitatea Lumina, județul Constanța și ar fi sustras cutii în care erau depozitate sume de bani.

Față de persoanele în cauză a fost dispusă măsura reținerii. Ulterior, acestea au fost prezentate instanței de judecată, care a dispus arestarea preventivă.

În alte doua cazuri de acest fel, comise în Timiș și Arad, au fost identificate persoanele bănuite, cercetările fiind continuate în vederea probării activității infracționale.

Totodată, polițiștii din Ilfov efectuează verificări și investigații pentru depistarea autorilor unor distrugeri ce au avut loc la două bancomate ce aparțin unei bănci din Otopeni, la data de 8 septembrie 2020. În cauză, au rezultat numai pagube materiale și nu au fost victime.

Acest mod de operare este unul importat din alte state ale Uniunii Europene, unde au fost comise fapte de acest gen, în ultimii ani.

Din datele existente, a reieșit faptul că, în comiterea unor astfel de infracțiuni în statele europene sunt implicați și cetățeni români, întrucât autoritățile din aceste state au probat activitatea infracțională a unor grupuri de români (ex. – Austria și Spania).

„La nivel național, spargerile sau furturile din bancomate cu explozibil NU sunt un fenomen. De la începutul anului avem cinci cauze și a sasea e cea de ieri (n.r. 8 septembrie). Nu putem spune că ar putea crea la un moment dat o problemă. Sunt cinci cauze în noua luni și poliția a identificat și arestat autorii. Modul de operare diferă, unele au fost cu exploziv solid, cum a fost ieri, unele au fost cu gaz”, a declarat Cristian Gheorghe, comisar șef adjunct al Direcției de Investigatii Criminale, într-o conferință de presă.

Potrivit lui Gheorghe, dispozitivul exploziv folosit nu este militar, ci artizanal.

„A fost destul de bine confecționat. Este un mod de operare destul de folosit în afară. I se spune pizza slide în limbaj de specialitate. Nu prea ai cum să-l greșești”, a spus el.

Metoda Pizza Slide presupune introducerea materialului exploziv prin fanta pentru bani a bancomatului, ceea ce îi permite autorului să se îndepărteze înainte de explozie

În cazurile înregistrate în România, polițiștii desfășoară cercetări, în cadrul unor dosare penale, sub supravegherea procurorilor de caz și cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române.

De asemenea, în instrumentarea cazurilor, se cooperează, la nivel european, cu Europol și au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autoritățile din Spania, Italia, Franța, Germania și Austria, în cadrul cărora s-a realizat un schimb de bune practici.

Sursa foto: Digi24

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?