[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Comunitatea fintech si-a „numarat bobocii” la „Back to cool”

Premium
23 septembrie 2024

Desi anul 2024 inca nu s-a incheiat, conducerea Rofin.Tech a facut o retrospectiva a realizarilor de pana acum in cadrul cadrul evenimentului „Back to Cool. Au fost trecute in revista parteneriatele semnate, atragerea de noi membri, colaborările care s-au format între membrii asociației, asteptarile cu privire la evolutia industriei de profil precum si planurile de viitor.

La patru ani de la infiintare (ianuarie 2020), Rofin.Tech numara 23 de membri si 19 parteneri, fiind cu adevarat „vocea industriei” de profil. Asociatia este tot mai vizibila atat pe plan local cat si pe plan european, prin proiectele pe care le-a desfasurat sau pe care le are in desfasurare.


Echipa Rofin.Tech, de la stanga la dreapta: Ana-Maria Georgescu – vicepresedinte, Madalina Sumedrea – proiect FINE, Cosmin Cosma – presedinte, Nic Balaceanu – vicepresedinte, Dan Cobeanu – vicepresedinte

Momente cheie din 2024

Ianuarie – este organizata Gala Premiile Asociatiei Romane de Fintech, eveniment de un real succes pe care Asociatia intentioneaza sa il transforme intr-o traditie, la inceputul fiecarui an.

Martie – are loc lansarea caravanei Rofin.Tech, care isi propune mediatizarea membrilor Asociatiei in randul bancilor si crearea unor punti de legatura intre comunitatea fintech si cea bancara. la prima intalnire. care s-a desfasurat la sediul Unicredit Bank Romania, au participat 11 membri Rofin.Tech. Intentia este ca seria intalnirilor sa fie reluata din luna octombrie a.c.

Prima Generație de absolvenți ai programului de masterat Fintech – In vara acestui s-a inregistrat o premiera in invatamantul universitar din Romania: Facultatea de Finanțe și Contabilitate din cadrul Universității Româno-Americane a organizat evenimentul „Lansarea Inovațiilor Antreprenoriale ale Primei Generații de Absolvenți Fintech și Viitorul Finanțelor”, în cadrul programul de studii universitare de masterat ”Finanțe și Tehnologii Financiare (FINTECH)”. Programul de master este sustinut direct de catre Rofin.Tech.

Septembrie – Unicredit Bank Romania devine partener Rofin.Tech, astfel ca – in acest moment – Asociatia numara sapte parteneri bancari (BT, Credit Europe, OTP Bank, Patria Bank, Raiffeisen, tbi si Unicredit)

Dialog cu DG FISMA – Rofin.Tech va vorbi despre „ce merge și ce nu merge pe partea de reglementare in Fintech ul romanesc”.

Octombrie – Rofin.Tech va participa la un workshop în Lituania, prin intermediul proiectului FINE, evenimentul se numește “4th PROJECT MEETING & THIRD TRANSNATIONAL WORKSHOP CROWDFUNDMATCH” si acolo „vom prezenta cum arata ecosistemul romanesc in fata unor investitori regionali cu scopul de a atrage investiții în Fintech ul romanesc, in viitor.”

Noiembrie – Rofin.Tech este partener institutional al celei de-a X-a editii a Banking 4.0, poate cel mai relevant eveniment din SEE pe tema impactului tehnologiilor emergente asupra dezvoltarii banking-ului. In cadrul acestuia membrii Rofin.Tech vor fi mentori pentru echipele ce vor participa in hackathon-ul dedicat dezvoltarii unui „proof of concept” de asistent virtual pentru consumatorul de servicii financiar-bancare.

Declaratii de la eveniment

Cosmin Cosma, presedinte Rofin.Tech: „Sectorul fintech din România se află încă în stadiul incipient, dar potențialul pe care îl avem este uriaș, datorită unui capital uman de înaltă calitate și a unei piețe extrem de favorabile pentru dezvoltarea și testarea soluțiilor de inovație tehnologică. Prin intermediul acestor întâlniri organizate de Rofintech, fie că sunt mai informale sau mai tehnice, ne îndreptăm către ceea ce ar trebui să devină un fenomen de creștere accelerată, de multiplicare, a acestei industrii de viitor.”

Ana-Maria Georgescu, vicepresedinte Rofin.Tech:”In 2024 in open banking a inceput sa se faca auzita vocea clientului, vocea consumatorului final. Daca pana acum fortele care imprimau miscare erau reprezentate de institutiile de reglementare si furnizorii de servicii de open banking, anul acesta a aparut o noua  forta, beneficiarul, care vrea sa foloseasca aceste servicii si pune presiune ca lucrurile sa functioneze din ce in ce mai bine. Grupul de lucru ROBI (Romanian Open Banking Innitiative) continua sa sprijine si sa contribuie la dezvoltarea pietei de open banking din Romania. Previziunea strict personala este ca la final de an se vor procesa lunar milioane bune de euro prin plati cont la cont.

Dan Cobeanu, vicepresedinte Rofin.Tech: „2024 a fost un an foarte bun pentru Asociatia Romana de Fintech. In ceea ce priveste verticala de Insurtech, cea de care ma ocup, nu putem spune ca stam la fel de bine ca fintech-ul romanesc, din pacate. Segmentul insurtech din România se află încă într-o etapă incipientă. Una dintre principalele provocări este lipsa unei legislații cuprinzătoare, similară cu PSD2 din sectorul bancar, care limitează potențialul de inovare. Fără un cadru legal care să impună accesul deschis la date pentru terți (TPP-uri), decizia de a colabora cu parteneri externi rămâne exclusiv în mâinile jucatorilor tradiționali. Drept urmare, progresul în dezvoltarea de produse noi, centrate pe client, și în îmbunătățirea experienței utilizatorului depinde de disponibilitatea acestor jucători de a fi sau nu dispusi la colaborare. Urmarim cu interes initiativele legislative europene din acest domeniu, la momentul actual parand a fi singura varianta care ar debloca verticala de insurtech.

Nic Balaceanu, vicepresedinte Rofin.Tech: „Evenimentul a fost o ocazie excelentă de a reflecta asupra progreselor înregistrate în 2023, o perioadă de creștere semnificativă pentru multe dintre companiile noastre membre, și de a celebra faptul că nicio companie din rețeaua noastră nu a întâmpinat probleme de insolvabilitate.

Într-un cadru prietenos, însoțit de o degustare de vinuri, am discutat despre noile provocări și oportunități ce se conturează, inclusiv implementarea viitoarelor reglementări europene DORA și NIS 2, care vor juca un rol crucial în securitatea cibernetică și reziliența operațională.

Am încredere că împreună vom continua să inovăm și să ne adaptăm, iar în curând vom „număra bobocii”, evaluând impactul acțiunilor noastre și succesul pe care l-am construit împreună. Sunt optimist că viitorul fintech-ului în România este unul strălucit și că vom continua să contribuim activ la creșterea acestui sector esențial pentru economia digitală.”

Instantanee eveniment

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?