[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Proiect HG: Ministerul Finantelor va autoriza functionarea caselor de schimb si a furnizorilor de portofele digitale in domeniul cripto

29 mai 2023

Casele de schimb pentru criptomonede și furnizorii de portofele digitale pentru criptomonede, indiferent că sunt din România sau din alte state membre UE, vor avea nevoie de aprobarea Ministerului Finanțelor (MF) pentru a activa în România, potrivit avocatnet.ro. Măsura este trecută într-un proiect de hotărâre inițiat recent de MF.

Proiectul de HG cu procedura de autorizare a caselor de schimb și a furnizorilor de portofele digitale pentru criptomonede trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Acesta vine în contextul introducerii entităților respective pe lista celor care au obligații de prevenire a spălării banilor.

În esență, se prevede că de aprobarea activității în România se va ocupa Comisia de autorizare a activității de schimb valutar din cadrul MF. În cazul companiilor înființate în România ca furnizori de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale, comisia din MF acordă o autorizație (valabilă doi ani), în timp ce furnizorii deja activi în alte state din UE se adresează comisiei doar pentru a obține înregistrarea (valabilitatea depinde de valabilitatea autorizării în străinătate).

Firmele înființate în România vor trebui să îndeplinească mai multe condiții pentru a fi autorizate, printre care:

. să fie societăți înființate în baza Legii 31/1990;

. să aibă ca obiect de activitate codul CAEN 6499 (alte intermedieri financiare nca);

. să dețină o platformă digitală cu acces la distanță pentru furnizarea de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și/sau de furnizare de portofele digitale conectată la cel puțin un domeniu de internet înregistrat în România;

. să dețină cel puțin un cont bancar în monedele fiduciare prin care își desfășoară operațiunile, deschis în România;

. să obțină, contra unei taxe, un aviz tehnic de la Autoritatea pentru Digitalizarea României;

. să nu aibă datorii fiscale.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?