[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ministrul Finantelor despre preluarea Bancii Romanesti de catre Eximbank: „Fuziunea nu este inca aprobata … este complicat de facut.”

29 ianuarie 2020

În iunie 2019, banca de stat EximBank a anunţat că a semnat cu National Bank of Greece acordul de achizitie a 99,28% din Banca Românească. Intr-o conferinta de presa sustinuta marţi de Florin Cîţu, ministrul finantelor, acesta a precizat că doar tranzacţia este aprobată, nu şi fuziunea.

”Tranzacţia era parafată când am venit eu. Eu vorbesc despre fuziune. Fuziunea nu este încă aprobată de Ministerul Finanţelor. La fuziune mă gândesc dacă rămâne în această formă, acolo sunt mai multe lucruri de discutat.  Această fuziune, între o bancă de stat care nu a avut activitate pe piaţa de retail şi o bancă de retail, care a acţionat pe piaţa românească de retail, cu bune şi rele în ultimii ani, este complicat de făcut. Aici ai nevoie de expertiză, de experienţă. Vom mai discuta despre asta”, a spus Cîţu.

Prin achiziția Băncii Românești de către EximBank de la NBG, statul va controla prin CEC Bank și EximBank aproape 10% din sectorul bancar. Noua entitate rezultată din eventuala fuziune EximBank-Banca Românească se va situa printre primele 10 bănci din România, având o cotă de piață de aproximativ 3%.

„Nu vă ascund că vreau ca CEC Bank și EximBank să fie doi competitori reali pentru celelalte bănci. Pe mine nu mă interesează doar activele, mă interesează profitabilitatea, mă interesează produsele. Astăzi nu sunt competitori reali pentru celelalte bănci din sistem”, a mai precizat Cîțu.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?