[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Termenul de 13 ianuarie pentru transpunerea in legislatia nationala a PSD2 nu a fost respectat de Romania

15 ianuarie 2018

PSD2 (revised Payment Services Directive), adica Directiva Serviciilor de Plati revizuita, avea 13 ianuarie ca termen de transpunere in legislatia nationala in toata Uniunea Europeana. Dupa doi ani de la intrarea in vigoare, unele tari, printre care si Romania, inca nu au facut acest lucru.

Aceasta nu inseamna ca bancile nu se pregatesc. Mai jos gasiti panelul bancar desfasurat in cadrul ”PSD2. Fintech Banking Summit – New Business Models”, eveniment organizat de NOCASH pe 28 si 29 noiembrie la IBR in Bucuresti.

O discutie libera despre amenintarile si oportunitatile aduse de PSD2, in modelul bancar de business, precum si rolul pe care companiile fintech il vor juca in strategia de dezvoltare digitala a industriei bancare in anii urmatori.

La discutie participa cinci dintre cele mai inovatoare banci din Romania, ai caror reprezentanti au facut, in premiera, o serie de declaratii legate de calendarul trecerii la ”open banking” din perspectiva implementarii PSD2. Participanti in panel: Laura Crintea – ING (Business Strategy Manager Daily Banking), Anca Nutiu – Piraeus Bank (Head of Retail Business Development), Marian Ignat – BCR (Executive Director – Digital Banking Division), Florin Boldescu – Raiffeisen Bank (Head of Digital Banking) si Octavian Hera – Libra Internet Bank (Director Marketing). Panelul este moderat de Ana Cernat – deputy general manager Banca Romaneasca.

Iata si un infografic realizat de catre European Payments Council despre PSD2, in care se prezinta de ce a fost nevoie de aceasta noua directiva, care sunt principalele modificari pe care aceasta directiva le aduce, cine sunt noii jucatori si rolul lor in ecosistem precum si calendarul de implementare.

 

 

 

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?