[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

In tara Caritas-ului si a FNI, criptomonedele par sa fie la ele acasa

15 octombrie 2017

In aceasta saptamana Bitcoin a atins un nou maxim istoric: 5844,77 USD. Ce-i drept a stat acolo cateva secunde dar in ziua respectiva a inchis sedinta de tranzactionare la peste 5500 USD. Nivelul este cu peste 50% mai mare fata de acum 30 de zile si de aproape 9 ori peste cel inregistrat in urma cu un an. In graficul de mai jos se vede ca in 16 octombrie 2016, un bitcoin valora „numai” 640 USD.

pret bitcoin oct2016_oct2017

Intr-un asemenea context, este firesc ca investitia in bitcoin sau tranzactionarea criptomonedelor sa starneasca interes. Mai ales in Romania, unde am trait vremuri cand, cu febra nationala a Caritas-ului, „bagai o data si scoteai de opt ori”.

Cu doua zile inainte de consemnarea acestui maxim istoric, Admiral Markets a organizat o intalnire cu cei interesati sa faca bani din tranzactionarea criptomonelor, inclusiv bitcoin, pe platforme dedicate.  Cum eram curios sa vad profilul audientei si ce se discuta, am dat curs invitatiei organizatorului. Recunosc, am fost intrigat de informatia ca 3000 de oameni si-au manifestat interesul de a participa, dar organizatorii au restrans numarul participantilor la „doar” 500, din considerente logistice. Intr-adevar, cand am ajuns in Grand Ballroom-ul Hotelului Sheraton din Bucuresti, sala era deja aproape plina iar pana la momentul inceperii prezentarilor lumea avea sa stea si in picioare.

audienta conferinta cryptomonede

In prezidiu cinci oameni: Liviu Moldovan, moderator – cunoscut de la Money Chanel unde comenta evolutiile bursiere, Dacian Florin Dedu – un investitor in bicoin si criptomonede, Adrian Mitroi – profesor de finante comportamentale si management investitional la ASE, Cristian Cochintu – regional Marketing Manager la Admiral Markets UK Ltd si inca un distins domn trader, ce parea „harsait” in ale tranzactionarii, In sala, foarte multi tineri, as zice ca cel putin 80% dintre participanti erau persoane pana in 30-35 de ani. Am vazut si oameni sariti bine peste aceasta varsta, chiar si bancheri. Vom reveni putin mai tarziu la acest aspect.

Subiectul conferintei l-a constituit tranzactionarea bitcoin si a altor monede virtuale, fara hardware pentru minare sau portofele electronice. Mai exact, s-a discutat despre derivate: contractele pentru diferenta (CFD) care iti permit sa speculezi pe cresterea sau scaderea preturilor. Deschizi pozitii Long (cumparare) cand consideri ca pretul va creste, sau short (vanzare) cand consideri ca pretul ar putea scadea.

Din pliantul organizatorilor, am retinut ca „Criptomonedele sub forma de CFD-uri se tranzactioneaza in marja – de la 0,2%, ceea ce inseamna ca nu ai nevoie de sume mari de bani pentru a incepe”.  Mai mult, platforma ofera acces la „principalele piete financiare globale”, clientul putand folosi in acest sens desktop-ul, tableta sau smartphone-ul. In fine, desi compania atrage atentia asupra riscurilor, precizand ca „CFD-urile poarta un nivel ridicat de risc, iar pierderile pot depasi depozitele”, in acelasi pliant se mai arata ca depozitele clientilor sunt asigurate astfel ca un client persoana fizica sau companie este eligibil a fi despagubit in limita a 50.000 de lire (sterline). Aceasta este posibil ca urmare a faptului ca Admiral Markets este autorizata si reglementata de Autoritatea de Conduita Financiara (FCA) din Marea Britanie.

Cam atat despre prezentarea tehnica a organizatorului.

In deschiderea conferintei, moderatorul l-a invitat pe Dacian, considerat povestea de succes a investitiei in bitcoin si alte criptomonede, sa spuna cateva cuvinte. Am aflat ca este implicat pe criptovalute din 2013, invatand singur ce si cum. Regretul lui este ca nu a reusit sa-si convinga tatal lui atunci, sa vanda apartamentul pe 250 de bitcoini. Astazi suma ar fi insemnat peste 1 mil. USD.

Dacian a recunoscut ca tranzactionarea derivatelor il depaseste, el nefacand astfel bani. Cel putin pana acum. De altfel, singurele studii economice le-a obtinut prin absolvirea Colegiului Economic Virgil Madgearu din Ploiesti. Dacian spune ca analizele lui investitionale se bazeaza pe „feeling”, compensat de mult curaj.

Asa cum era de asteptat, interventiile profesorului Mitroi au fost mult mai elaborate si pe alocuri chiar controversate de catre o parte a audientei.  Din start trebuie spus ca dl. Mitroi nu este doar un teoretician. Din declaratiile sale, am aflat ca la un moment dat a avut expuneri serioase pe instrumente financiare derivate, ca persoana fizica, cu un levier de 1 la 20, si s-a fript. Atat de rau ca nu a mai repetat experienta. Practic apetitul la risc pentru astfel de investitii a disparut complet. In acest context nu-i de mirare ca discursul sau a fost mai degraba sceptic. „S-ar putea sa fac bani necumparand nimic”, spune profesorul.

Pe undeva chiar m-a incercat senzatia ca organizatorilor le-a parut rau ca l-au invitat. Cred ca le-a cam stricat putin ploile, avand in vedere ca interesul era convingerea cat mai multor oameni din sala sa-si deschida cont pentru tranzactionare, cu o suma considerata modica, de 1000 lei.

In cele din urma a luat cuvantul si reprezentantul Admiral, care din start s-a pozitionat definind criptomonele drept „bani pe platforme software”. Cum era firesc au inceput prezentarile cu grafice, cu multe „lumanari” si culoare de evolutie dar si foarte multi termeni tehnici: prag suport, prag de rezistenta, coeficienti Beta, tranzactii cross, hedging, etc.

grafice conferinta criptomonede

Ca fost investitor pe bursa, graficele citite de la distanta puteau fi ale oricarui emitent aflta pe crestere. Singura diferenta ca evolutia nu se bazeaza pe fundamente economice ci, din nou, pe „feeling” si asteptari emotionale. Piata bitcoin este miscata de declaratii, mai ales din partea unor jucatori importanti (vezi recent JP Morgan), si de reactiile legislative ale autoritatilor centrale de supraveghere, unele incurajand (Japonia), altele interzicand (China). Or aceste declaratii si riscuri politice, ce se materializeaza in schimbari legislative, nu pot fi incluse in evolutia pretului. Si atunci pe ce se bazeaza toata analiza?

Oriunde pe lumea asta, pretul unui activ se coreleaza economic. Mai ales in cazul unei firme cotate la bursa. Sigur avem si perioade de efervescenta si optimism in randul investitorilor cand pur si simplu acestia ignora fundamentele – cam ce se intampla in acest moment cand preturile sunt super umflate –  insa in acest caz va interveni o corectie. Intotdeauna a fost astfel taxat orice „bubble”.

Sunt importante anunturile privind semnarea unor noi contracte, rezultatele financiare pozitive, anunturile de investitii sau de contractare a unor noi imprumuturi, care cresc gradul de indatorare al firmei iar strategia de dezvoltare asumata poate fi  indoielnica, dividendele, chiar si ce se intampla cu conducerea: cine vine, cine pleaca, cine vinde, cine cumpara, s.a.m.d.

Bitcoin-ul si celelalte criptomonede cu ce se coreleaza? Doar pe credinta ca orice s-ar intampla pretul este „condamnat” sa urce, spargand noi maxime istorice? Poate ca tocmai aceasta corectie internationala, anticipata de tot mai multi analisti, a pietei imobiliare si a celei de actiuni, va da un nou imbold criptomonedelor la nivel planetar. Cum? Daca investitorii vor considera criptomonedele drept un activ suport. de refugiu, mai sigur chiar si decat aurul. Dar asta este o alta discutie.

sold mobil OnecoinLa final, m-am indreptat catre o doamna care nu se incadra in profilul audientei. Cel putin din perspectiva varstei. Mi-a spus ca implineste 65 de ani in curand. Am intrebat-o de ce a venit la aceasta conferinta. „Trebuie sa avem mai multe surse de venit”, mi-a raspuns.

Am intrat in dialog cu doamna si asa am aflat ca a inceput sa-si diversifice sursele de venit de prin 2004. „Am inceput cu MLM-uri (n.r. Multi Level Marketing). Mai intai cu Amway, pe urma cu Lyoness.” Nemultumita de castig, din 2015 a schimbat foaia si a investit in Onecoin.

Din ce in ce mai interesat de declaratiile doamnei, o intreb cum a mers ultima investitie. „La inceput am imprumutat 100 de euro. Era jumatate din pensia mea. Dupa doi ani am castigat 200.000 euro, 60% cash si restul i-am reinvestit”, imi raspunde sec si imi arata telefonul. Nu stiu daca era contul doamnei, dar suma era confirmata de ecran (vezi foto).

Fara sa-mi pot infrange consternarea, o intreb ce studii are si aflu ca a urmat doar o scoala tehnica in confectii.

Desigur, prietenia cu Dacian, invitatul din panel, a ajutat. A preluat mult din optimismul acestuia.

„Lumea criptomonedelor este abia la inceput. Multa lume nici nu a auzit de ele. Piata se va mari si cererea va fi mai mare. Vor avea viitor”.

Am plecat consternat de „textilista” si mesajul ei. In general se spune ca atunci cand un produs este consumat de varsta a treia el nu are viitor. In sala erau insa foarte multi tineri. Si astfel de evenimente incep sa se organizeze in multe orase din tara.

Conferinta mi-a demonstrat inca o data ca in Romania nu a disparut mirajul castigurilor usoare. Nu conteaza de ce creste, atata vreme cat creste. „Vreau si eu!” Autoritatile si institutiile statului ar trebui sa nu mai ignore acest fenomen in crestere si sa-i acorde mai multa importanta. Este nevoie de cursuri in universitati, de emisiuni de televiziune si, nu in ultimul rand, de legislatie.

P.S. Apropo: pe durata celor peste doua ore de prezentari si dezbateri, nu s-a folosit nici macar o singura data cuvantul blockchain.

Comentarii (2)
  1. Bug spune:

    Onecoin nu e criptomoneda, nu are blockchain si nu e listata public pe coinmarketcap. Onecoin e fix Caritas-ul anului 2017. Dar sa bagi criptomonedele in aceeasi oala cu MLM-uri e o mare greseala. Bitcoin, Ethereum si alte cateva reprezinta un salt tehnologic care vor revolutiona industria financiara, la fel cum internetul a inlocuit televiziunea prin cablu si emailul a inlocuit posta clasica. In momentul in care tari precum Venezuela mineaza bitcoin ca sa supravietuiasca, nu mai poti vorbi de specula sau de bule care se vor sparge. Cutia pandorei a fost deschisa si din moment ce in spate se afla o retea descentralizata, nimeni nu e in stare sa o poata opri. Educati-va cat mai aveti timp, pana devine un lucru banal ca si telefonul mobil. Atunci s-ar putea sa fie prea tarziu sa mai fie considerat o investitie.

  2. admin spune:

    Domnule Bug – in articol nu este nicaieri precizat ca onecoin ar fi criptomoneda. Pur si simplu doamna cu care am stat de vorba, in goana dumneaei dupa castiguri rapide si usoare, a trecut de la MLM-uri, prin onecoin si a ajuns acum la bitcoin si alte criptomonede in care intentioneaza sa investeasca. Daca ati fost atent,si mesajul meu era tot o invitatie la un plus de educatie. „Nu tot ce zboara se mananca”. In fine, afirmatia din titlu, „criptomonedele par sa fie la ele acasa” vine tocmai din interesul foarte mare pe care o parte a populatiei il manifesta pe aceasta zona. Ca sa nu mai vorbim ca si numarul comerciantilor (f64.ro, vola.ro, floridelux.ro, etc.) si tot ce inseamna locatii de acceptare (am vazut un magazin chiar pe Bld. Magheru in Bucuresti), este in crestere si el.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?