150 de specialisti, peste 60 de companii, autoritati si organizatii, din opt tari, discuta la Bucuresti despre impactul PSD2 si ”open banking”

24 noiembrie 2017

150 de participanti din peste 60 de institutii si-au rezervat deja locul la Fintech Banking Summit. Iata lista companiilor, autoritatilor si organizatiilor participante: Alpha Bank, Allevo, ANPC, APERO, ARB, ARMO, ASSECO, Austria Card, AXI Finance IFN S.A., Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, BCR, Banca Nationala a Romaniei, BRD, Belgian Mobile ID, Citibank, Consiliul Concurentei, Cetelem, DLA Piper Dinu SCA, EBA Banking Stakeholder Group (BSG), eMAG, Emro Ventures, Euronet, European Banking Federation, Ecommerce Europe, Eximbank, Gemalto, Getik Consulting, IDG, ING Bank Romania, Inform Lykos, Intrarom, IPSOS, KPMG, Libra Internet Bank, Mellon, Microsoft, Montran Corporation, OTP Bank, PayPoint, Personetics, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Ropeco, Scala Assistance, Schoenherr si Asociatii SCA, SIA, Smith & Smith, Transfond, TBI Bank, Total Soft, TouchTech Payments Ltd, Vasco Data Security, Younify, Wolf Theiss, Wirecard.

Din 13 ianuarie 2018, va intra in vigoare o noua directiva europeana a serviciilor de plata (Payment Services Directive – PSD2) care va schimba modul in care se va face banking, inclusiv in Romania. La PSD2. New Business Models – Fintech Banking Summit, aproape 30 de experti in domeniul platilor electronice vor discuta despre legislatie, solutii tehnice si modele de business care rezulta in urma implementarii PSD2.

Noua Directiva Europeana a Serviciilor de Plata va permite, printre altele, ca intre client si banca sa se interpuna o terta parte, institutie de plata. Efectul dorit este imbunatatirea experientei de banking printr-un plus de calitate si securitate ale serviciilor, in conditii mai reduse de cost.

Aceasta institutie de piata terta, care poate fi Apple, Amazon, eMag, Facebook, Google, Orange, Samsung, Carrefour, Enel, etc., sau chiar banca dumneavoastra, va putea sa ofere doua noi tipuri de servicii de plata: (i) servicii de informare cu privire la conturi si (ii) servicii de initiere a unei plati.

(i) Serviciul de informare cu privire la conturi presupune un serviciu online care furnizeaza informatii consolidate cu privire la unul sau mai multe conturi bancare detinute de utilizator la o banca sau la mai multe banci. De asemenea vor putea fi furnizate informatii suplimentare ca de exemplu modul in care va gestionati finantele, categorii de cheltuieli, etc.

(ii) Serviciul de initiere a platii inseamna un serviciu de initiere a unui ordin de plata la cererea utilizatorului direct din contul bancar detinut de acesta la o banca, catre un beneficiar al platii (de exemplu un magazin online) (fara a mai fi necesara utilizarea unui card bancar).

Cu o singura conditie: clientul bancii sa-si dea acceptul ca o institutie de plata terta, licentiata, sa aiba acces la datele lui financiare personale, respectand in mod obligatoriu standardele tehnice de securitate elaborate de Autoritatea Bancara Europeana.

Aproape 30 de experti din Belgia, Germania, Franta, Israel, Irlanda, Olanda, Ungaria dar si din Romania, atat din partea institutiilor europene (European Banking Federation si Ecommerce Europe), autoritatilor de reglementare (BNR si ANPC) cat si a companiilor fintech (Microsoft, Touchtech Payments, Personetics, Younify), vor face prezentari dar vor sustine si workshop-uri care vor aborda transformarea digitala a sistemului bancar.

De asemenea, reprezentanti ai unor lideri mondiali sau regionali vor fi prezenti la Fintech Banking Summit. Grupul Asseco este cel mai mare operator din sud-estul Europei în ceea ce privește veniturile obținute din vânzările de software și servicii și un jucător de top în domeniul bancar. Vasco Data Security este numarul unu in lume în „trusted security” cu doi factori de autentificare, Gemalto este lider mondial in securitate digitala in vreme ce Montran Corporation, detine prima pozitie la nivel global in sisteme de plata si solutii CSD (Central Securities Depository System), deservind zeci de banci centrale.

Agenda conferintei si lista vorbitorilor pot fi consultate pe platforma evenimentului: www.nocashevents.ro.

In cadrul evenimentului, se va desfasura un panel in care vor participa reprezentantii a sase dintre cele mai inovative banci din Romania. Cum s-au pregatit bancile pentru PSD2, ce schimbari strategice vor interveni in dezvoltarea viitoare a modelului lor de business si, mai ales, cum le va influenta activitatea in viitor, vor fi doar cateva dintre subiectele cele mai asteptate de audienta. Panel-ul va fi moderat de Ana Cernat – Director General Adjunct Banca Romaneasca, responsabila de retail business, bancher cu o experienta de peste 10 de ani care a detinut diferite pozitii de management in Bancpost si Idea Bank.

Panelul va fi prefatat de prezentarea Ipsos, care va oferi rezultatele unei cercetari de piata care a testat conceptul de „open banking” la romani. Vor dori acestia sa ofere unui tert autorizat, datele financiare personale? Daca da, cui si, mai ales, in ce conditii?

Nu rata evenimentul toamnei pe digital banking! Rezerva locul aici!

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?