[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

2014 ar putea fi primul an in care romanii vor efectua mai multe tranzactii de plati la comercianti decat retrageri de numerar

20 mai 2014

In primele 3 luni din acest an, pe cardurile emise in Romania s-au efectuat 105 mil. tranzactii in valoare de 35,5 mld. RON. Fata de aceeasi perioada din 2013, s-a inregistrat o crestere de peste 10 mil. a numarului de tranzactii si de 3 mld. RON in privinta volumelor.

90% din cresterea pe numarul de tranzactii este datorata utilizarii cardurilor la comercianti care au ajuns la aproximativ 49 mil., aproape dublu fata de cat se inregistra in urma cu trei ani si de peste trei ori mai mult fata de primul trimestru din 2008.

nr tranzactii trimI2014 BNR

Sursa: BNR

Mentinerea acestui ritm de crestere ar putea conduce ca, inca din acest an, romanii sa ajunga sa faca mai multe tranzactii de plati la comercianti decat retrageri de numerar. Cel mai probabil este insa ca acest lucru sa se realizeze in 2015. Ponderea tranzactiilor comerciale in total tranzactii cu cardul este deja de 47% dupa primul trimestru.

Totul va depinde de cum vor reusi bancile sa activeze cele 3 mil. de carduri care stau in portofelele romanilor neutilizate. La sfarsitul lunii martie a.c., in circulatie erau 14,1 mil. carduri valide, dintre care doar 11,4 mil. erau active si generau tranzactii.

val tranzactii trimI2014 BNR

Sursa: BNR

Infrastructura de acceptare numara 138.000 de terminale instalate, dintre care 10.791 ATM-uri si 127.137 POS-uri.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?