[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

www.ghiseul.ro este gata pentru inrolarea primelor institutii publice

31 decembrie 2010


31 decembrie, 2010 – Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a finalizat implementarea pe serverele proprii a Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP), acesta fiind  complet functional si pregatit pentru inregistrarea institutiilor publice.

In cadrul Centrului National de Management pentru Societatea Informationla (CNMSI), institutie subordonata MCSI, s-a constituit, prin ordin de ministru, un departament, care se va ocupa de migrarea, respectiv inrolarea institutiilor publice in sistem.

In prezent, la nivel national, institutiile publice care utilizeaza sau au testat deja sistemul, sunt pregatite pentru migrarea pe platforma nationala de plati, celelalte fiind in etapa de finalizare a bazelor de date pentru inrolarea in SNEP.

Institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor au obligatia sa se inregistreze in SNEP conform calendarului din HG nr. 1235 privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor, respectând urmatoarele etape:

Etapa 1: Inregistrarea Municipiilor Resedinta de Judet si a Municipiilor/Oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori in termen de 7 luni de la intrarea in vigoare a prezentei hotarâri.

Etapa 2: Inregistrarea Municipiilor si Oraselor cu populatie de pâna la 150.000 locuitori in termen de 5 luni de la finalizarea primei etape, dar nu mai târziu de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei Hotarâri.

Etapa 3: Inregistrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate de primele doua etape, in termen de 6 luni de la incheierea celei de a doua etape, dar nu mai târziu de 18 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei Hotarâri.

In cazul in care o institutie publica isi exprima intentia de a se inregistra mai repede in sistem, exista posibilitatea ca, de comun acord cu MCSI, procedurile de inregistrare sa fie accelerate.

Este pentru prima data cand Romania are un Sistem national electronic de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP) sistem  care poate fi accesat la adresa de internet: www.ghiseul.ro, acesta fiind 100% operational incepând cu luna ianuarie 2011.

SNEP va permite cetatenilor, aflati in alta zona sau in alta tara decat localitatea de domiciliu, sa-si plateasca taxele si impozitele aferente prin cardul bancar.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?