Volume record tranzactionate pe card in trimestrul III. Vom depasi 80 mld. euro si un miliard de tranzactii de plati in 2020. Aproape dublu fata de 2017!

Premium
30 decembrie 2020

In primele noua luni din acest an, s-au efectuat 942 de milioane de tranzactii prin card in valoare de 287 mld. lei (59,5 mld. euro). Cum trimestrul IV a fost dintotdeauna cea mai buna perioada din an, este foarte probabil sa depasim 1,3 mld. de tranzactii pe card si volume in jurul a 85 mld. euro, ceea ce ar insemna aproape dublarea rezultatelor inregistrate in 2017!

Trimestrul III nu a confirmat intrarea in recesiune. Dupa primele doua trimestre de cadere, atat a numarului de tranzactii cat si a sumelor tranzactionate pe card, relaxarea conditiilor sanitare a condus la o crestere exploziva a utilizarii cardurilor.


Astfel, doar in trimestrul III s-au inregistrat 354 mil. de tranzactii, in valoare de 108,4 mld. lei (22 mld. euro). Fata de aceeasi perioada din 2019, rezultatele sunt in crestere cu 18% si respectiv 14%.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Din cele doua grafice se remarca faptul ca 2020 este primul an in care se inregistreaza o scadere a gradului de utilizare al ATM-urilor pentru retrageri de numerar. De asemenea, constatam o crestere exploziva a utilizarii bancomatelor pentru depuneri de numerar: 20 mil. de tranzactii in valoare de 37.8 mld. lei (7.8 mld. euro).

De asemenea, ne apropiem de momentul in care opt din 10 tranzactii cu cardul vor fi plati. Pentru primele noua luni din 2020, ponderea tranzactiilor comerciale in total tranzactii cu cardul este de 77,5%. In sfarsit, dupa 25 de ani de la emiterea primelor carduri pe piata locala, romanii au un comportament de plata comparabil cu al oricarei alte tari dezvoltate, cu traditie in adoptia si utilizarea cardurilor.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?