[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Visa si MasterCard ajung in justitie la un acord de 5,7 mld. USD cu retailerii americani insa problemele nu se opresc aici

14 decembrie 2013

Visa si MasterCard au obtinut aprobarea unui tribunal federal din Brooklyn pentru un acord de 5,7 miliarde de dolari cu retailerii americani pentru inchiderea unui litigiu (deschis inca din 2004) in care cele doua companii erau acuzate de comisioane incorecte aplicate platilor prin cardurile de credit, relateaza Bloomberg. Intelegerea este considerata a fi cel mai mare acord antitrust convenit vreodata in Statele Unite.

Chiar daca schemele de plata saluta aceasta intelegere, pe care o considera rezonabila pentru partile implicate, sunt inca mari comercianti nemultumiti de rezultatul negocierilor. Astfel, la putin timp dupa ce decizia judecatorului Gleeson a fost facuta public, retailerii si asociatiile de comert care s-au opus acestei intelegeri, incluzand aici Wall_Mart si Amazon.com, au inceput procedurile pentru a ataca in apel aceasta decizie.

Piata bursiera a reactionat pozitiv la acest acord, actiunile schemelor de plata crescand la ultima sedinta bursiera de vineri cu 1,9% pentru Visa (care a atins un nou record de 207,36 dolari americani per actiune) si cu 0,7% pentru MasterCard (pana la 787, 97 dolari americani).

Dincolo de cifra acordului, fara precedent in istoria proceselor antitrust din SUA, decizia aduce in atentie o premiera, insotita de o ingrijorare pentru interesele pe termen lung ale schemelor de plata care si-ar putea vedea diminuate incasarile.

„Pentru prima oara, comerciantii vor putea sa dezvaluie clientilor comisioanele bancare ascunse, sa ii educe in aceasta privinta si sa se foloseasca de informatii pentru influentarea alegerii formelor de plata”, potrivit judecatorului John Gleeson.

Aceasta nu este neaparat imbucurator, cel putin pentru schemele de plata. Avocatii, inclusiv judecatorul Gleeson, si-au exprimat ingrijorarea ca, pentru a reduce sau chiar scapa de comisioanele interbancare, comerciantii ar putea incuraja clientela sa foloseasca noile tehnologii, precum sistemele de plata de telefonie mobila, care pot fi o alternativa la platile prin card.

Pentru mai multe detalii accesati Bloomberg

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?