Visa: se observa o trecere fireasca de la cardurile contactless la dispozitivele mobile

19 februarie 2013

Numarul tranzactiilor contactless in Europa a crescut de patru ori in 2012 si se va majora inca de patru ori anul acesta, iar in Marea Britanie au loc aproape patru milioane de tranzactii contactless in fiecare luna, a declarat Sandra Alzetta, Vicepresedinte Senior al Visa Europe, in perspectiva lansarii aplicatiei de plati contactless cu telefonul mobil pentru delegatii la Congresul Mondial al Comunicatiilor Mobile din Barcelona, desfasurat intre 25 – 28 februarie 2013.

Sandra Alzetta a mentionat ca se observa o trecere fireasca de la cardurile contactless la dispozitivele mobile si se remarca o reactie fantastica pe pietele in care acest serviciu este disponibil pentru consumatori.


Astfel, cu ocazia Congresului Mondial al Comunicatiilor Mobile din Barcelona, Visa Europe, CaixaBank, Gemalto si Telefónica vor lansa o aplicatie de plati contactless cu telefonul mobil prin care cei 3.500 de delegati vor putea face plati mobile contactless cu ajutorul unui card prepaid special dezvoltat si dotat cu tehnologia de plati contactless de la Visa.

Aplicatia este dezvoltata de Telefónica Digital, iar cardul este emis de MoneyToPay, noua sucursala CaixaBank pentru segmentul de carduri prepaid. Delegatii vor putea beneficia de acest serviciu cu ajutorul unui smartphone Xperia™ oferit de Sony Mobile Communications si prevazut cu tehnologia dezvoltata de Telefónica Digital, care permite utilizarea acestuia pe post de „portofel mobil”.

Aplicatia va fi preincarcata cu 15 euro, astfel incat delegatii sa poata face plati la terminalele de plata contactless din zona Fira Gran Via. In plus, aplicatia va permite efectuarea platilor la toate terminalele POS „contactless” instalate de CaixaBank in Barcelona, adica la cele peste 16.000 de POS-uri din magazine, centre comerciale si piete din oras, precum si in 1.000 de taxiuri.

Participantii la Congresul Mondial al Comunicatiilor Mobile, care detin dispozitive cu functionalitatea NFC (Near Field Communication), vor putea beneficia de aceasta tehnologie in locatiile aflate in zona Fira Gran Via si in oras. In complexul dedicat congresului vor exista numeroase puncte digitale NFC care vor permite acces instantaneu la informatii, cum ar fi posibilitatea de a descarca sesiunile si prezentarile din cadrul conferintei, dar si informatii despre restaurante si obiective turistice din jurul Barcelonei.

Potrivit companiilor de cercetare in domeniul tehnologiei si telecomunicatiilor, piata prezinta un potential considerabil pentru tehnologia NFC – aproape 1,5 miliarde de telefoane mobile pe baza de cartela SIM vor fi vandute in intreaga lume in perioada 2010 – 2016, prin intermediul carora se vor realiza tranzactii de peste 50 miliarde USD la nivel global in aceeasi perioada. Reteaua de terminale POS care accepta tehnologia NFC urmeaza sa se extinda semnificativ, de la 3,9 milioane in 2011 la 43,4 milioane in 2017, cand 53% dintre toate terminalele POS la nivel mondial vor fi pregatite sa accepte NFC.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?