[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Visa Romania: volumele de plati prin card au crescut cu 31% pe toata piata in 2019. Crestere se va inregistra si in 2020, mult mai mica, dar tot cu doua cifre.

7 iulie 2020

Chiar daca tranzactionarea in online a crescut in aprilie cu peste 50%, fata de aceeasi perioada din 2019, aceasta nu a putut compensa scaderea tranzactionarii in lumea reala, care a fost impactata negativ de inchiderea economiei.

Cu toate acestea, reprezentantii Visa Romania se asteapta la o crestere de doua cifre a volumelor de plati si in acest an, insa estimarea este foarte mult legata de ce se va intampla in continuare.


Chiar si in acest an, cu greutatile pe care le-am avut, cresterile vor fi in continuare <double digits>. Depinde de ce se va intampla de aici incolo. Dar ne asteptam sa avem in continuare o crestere „double digits”. Este foarte important ce se va intampla in vara aceasta si bineinteles in toamna pentru ca pana in martie totul a decurs in marjele normale, cu cresteri in linie cu cele inregistrate in 2019, Urmeaza sa vedem sfarsitul de iunie si iulie in zona turismului si sa vedem ce se intampla dupa redeschiderea mall-urilor. ” a declarat la ZF Live Catalin Cretu, Director General România, Croația, Malta și Slovenia, Visa.

Cretu spune ca 2019 „a fost un an remarcabil” cu cresteri de peste 30% la nivelul intregii piete pe zona de plati, iar piata mai are inca „foarte mult loc de crestere’ pentru ca platile prin card reprezinta echivalentul doar a 10% din PIB.

„Pentru 2019, platile pe toate cardurile au crescut cu 31% in vreme ce retragerile la bancomat au crescut cu numai 12%. Desi inca vorbim de 109 mld. lei plati si 220 mld. lei retrageri la bancomat, daca este sa ne uitam la numarul de tranzactii, ceea ce da masura comportamentului romanilor, trei patrimi din tranzactiile cu cardul au fost plati.”

Cand vorbeste despre potentialul „foarte mare” de crestere al pietei din Romania, Cretu identifica trei nise neexploatate: zona sectorului public, transportul si zona de utilitati, „unde ne asteptam la cresteri semnificative odata relaxata situatia”.

Legat de potentialul sectorului public, oficialul Visa chiar a dat ca exemplu o tranzactie de zeci de mii de lei, prin care un posesor de card si-a platit impozitele pe ghiseul.ro. De altfel, aceasta a fost si cea mai mare tranzactie de plata inregistrata anul acesta pe cardurile Visa in Romania, „ceea ce este remarcabil”.

Cred ca aici este o zona – ma refer la plata taxelor, impozitelor si in general a tuturor platilor catre administratie – unde se pot inregistra salturi formidabile,”, a mai adaugat Cretu.

In momentul de fata, platforma ghiseul.ro are 680.000 de utilizatori si este integrata cu 400 de primarii, cu ANAF, si cu Spatiul Privat Virtual.

Aceasta zona are un mare potential. Speram ca este si in radarul guvernului pentru ca este mult de facut aici.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?