[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Visa propune includerea persoanelor juridice pentru plata taxelor si impozitelor pe ghiseul.ro

19 iunie 2014

Acordarea unor stimulente fiscale, sub forma reducerii cu 3-5 p.p. a cotei TVA la platile cu cardul efectuate in anumite sectoare economice, „campioane” la evaziune fiscala si realizarea unui program pilot cu o autoritate publica centrala pentru introducerea folosirii exclusive a cardurilor pentru deplasarile in interes de serviciu in institutiile publice la nivel central, sunt alte propuneri vizate in cadrul Strategiei Nationale de incurajare si promovare a platilor electronice cu cardul.

Visa a prezentat recent progresele realizate in implementarea acestei Strategii Nationale, fata de martie 2013 cand a fost lansata. Printre rezultatele obtinute au fost amintite deblocarea ghiseul.ro, prin eliminarea posibilitatii de suprataxare a contribuabililor, cresterea numarului de primarii inrolate in ghiseul.ro (care a ajuns la 113 la finalul lunii martie 2014, +55%) si a valorii taxelor si impozitelor platite ( crestere de 2,4 ori in T12014 la 9 mil. RON).

A fost simplificat procesul de plata prin impingerea punctelor de colectare taxe si impozite pana la nivelul hypermarketurilor fiind deschise birouri mobile de plata cu cardul in cateva centre comerciale din 4 orase si 4 sectoare din Bucuresti.

De asemenea, a fost simplificata procedura de eliberare a datelor de acces pentru SNEP reusindu-se emiterea lor in format electronic la nivelul primariilor. In acest sens, campania derulata impreuna cu Primaria Sector 3 pentru promovarea platilor prin ghiseul.ro poate fi considerata un exemplu de bune practici pentru stimularea platilor online cu cardul.

Pentru dezvoltarea viitoare a platformei ghiseul.ro, Visa vine cu o serie de recomandari care pe termen scurt vizeaza includerea persoanelor juridice pentru plata taxelor locale pe ghiseul.ro (ca urmare a unui protocol cu ONRC), o mai buna gestionare a amenzilor platite online (ca urmare a unui protocol cu Evidenta Populatiei si Politia Rutiera), precum si simplificarea sistemului de distributie a datelor de acces pe ghiseu.ro de catre populatie

In privinta prestatiilor si drepturilor sociale, Visa propune folosirea cardurilor ca modalitate de transfer utilizata mentionand printre avantaje scaderea exponentiala a costurilor de transfer, combaterea evaziunii fiscale prin inregistrarea automata a tranzactiilor in casele de marcat si cresterea gradului de bancarizare prin stimularea estinderii retelei de ATM-uri si POS-uri in mediul rural.

Pentru aceasta este insa nevoie de crearea cadrului juridic necesar folosirii cardurilor bancare pentru distributia beneficiilor sociale si de o introducerea in etape a cardurilor in transferul beneficiilor sociale pentru a permite extinderea retelei de POS-uri si ATM-uri in mediul rural.

Legat de cheltuielile cu deplasarile in interes de serviciu, Visa apreciaza ca majoritatea platilor se fac in numerar, prin avans de la casierie catre angajat care imediat dupa ce se intoarce din delegatie trebuie sa depuna suma necheltuita si deconturile de cheltuieli.
Utilizarea cardurilor bancare pentru platile efectuate cu deplasarile in interes de serviciu ar putea genera economii de circa 12,6 mil. RON ca urmare a alocarii timpului angajatilor pentru sarcini uzuale, nu pentru proceduri necesare deplasarii.

Recomandarea Visa pe termen scurt este realizarea unui program pilot cu o autoritate publica centrala pentru introducerea folosirii exclusive a cardurilor pentru deplasarile in interes de serviciu in institutiile publice la nivel central. Pe termen mediu se recomanda introducerea utilizarii cardurilor pentru deplasarile in interes de serviciu in toate institutiile publice la nivel central.

In ceea ce priveste imbunatatirea gradului de colectare a TVA, masura propusa pe termen mediu vizeaza acordarea unor stimulente fiscale, sub forma reducerii cu 3-5 p.p. a cotei TVA la platile cu cardul efectuate in anumite sectoare economice, „campioane” la evaziune fiscala. Sectoarele vizate sunt hoteluri si restaurante, jocurile de noroc si pariuri, activitatile sportive, recreative si distractive.

Strategia Nationala de incurajare si promovare a platilor electronice cu cardul are ca obiective economisirea a 1 mld. RON in distributia beneficiilor sociale in 5 ani, cresterea gradului de colectare a veniturilor astfel incat sa ajunga la 40% din PIB (media UE) in 4 ani si reducerea economiei subterane cu 5% in aceeasi perioada.

La finalul prezentarii sale, domnul Catalin Cretu (foto) – director regional Romania si Croatia, Visa Europe, a concluzionat: „Cresterea platilor electronice cu 10% pe an pentru 4 ani consecutiv determina reducerea economiei subterane cu pana la 5%”.

Mai multe detalii gasiti aici: „Visa Europe – Incurajarea si promovarea platilor cu cardul in sectorul public”

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?