[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Visa propune extinderea termenului de implementare a legii cash back pentru inceputul lui 2019: „aceasta ne va permite sa introducem solutii noi pentru rezolvarea problemei costurilor acceptarii”

21 iunie 2018

Visa susţine varianta pragului de 10.000 de euro în cazul Legii cash-back concomitent cu extinderea termenului de implementare a legii pentru începutul anului 2019, a declarat, pentru Agerpres, Cătălin Creţu (foto), General Manager pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia în cadrul Visa.

„Noi susţinem în continuare varianta pragului de 10.000 de euro concomitent cu extinderea termenului de implementare a legii pentru începutul anului 2019. Un termen prelungit ne-ar permite să introducem în România soluţii noi pentru a rezolva problema costurilor acceptării de către comercianţi a plăţilor cu cardul”, a spus Cătălin Creţu.

Deoarece în cadrul negocierilor din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a fost exprimată îngrijorarea cu privire la costul serviciului de acceptare a plăţii cu cardul, care ar fi prea mare pentru comercianţii mici, Visa şi alţi reprezentanţi ai industriei au declarat că sunt dispuşi să ofere subvenţii care ar reduce substanţial costul echipamentelor sau să înlocuiască terminalele POS cu soluţii moderne bazate pe utilizarea telefoanelor mobile.

Implementarea completă a acestor soluţii necesită numai prelungirea perioadei de graţie pentru implementarea legii, care expiră la 30 iunie, până la începutul anului 2019.

„Legea cash-back aprobată aproape în unanimitate de Parlament în 2016 în varianta cu pragul de 10.000 de euro, prag reconfirmat de Senatul României anul trecut, reprezintă un pas uriaş în direcţia incluziunii financiare a populaţiei din mediul rural şi a dezvoltării plăţilor electronice în România.

Votul parlamentarilor pentru ridicarea pragului cifrei de afaceri pentru comercianţii, care trebuie să accepte şi plata cu cardul de la 10.000 la 50.000 de euro, ar face ca România să rateze o şansă unică de a face un pas uriaş în direcţia incluziunii financiare a populaţiei din mediul rural. În absenţa infrastructurii de acceptare a cardurilor, milioanele de deţinători de carduri din aceste zone ar fi nevoiţi în continuare să se deplaseze pe distanţe mari pentru a-şi accesa banii de pe carduri.

Simbolic vorbind, în anul centenar al Marii Uniri ratăm ocazia de a conecta mediul rural la mijloacele moderne de plată şi de a reduce în sfârşit decalajul tehnologic faţă de zona urbană”, a mai spus Cătălin Creţu.

Visa precizează că discută mai multe opţiuni cu băncile din România, printre care soluţia mPOS, un proiect pilot cu soluţia softPOS şi introducerea unei soluţii de plată bazată pe coduri QR, implementată deja în alte 15 ţări din întreaga lume, cu potenţial de a conduce la acceptarea pe scara largă a plăţilor electronice.

Practic, în loc de terminalul POS standard, un comerciant poate să îşi transforme smartphone-ul într-un terminal POS sau poate afişa la casa de marcat un simplu carton imprimat cu un cod QR şi un cod numeric. Această soluţie permite consumatorilor să plătească prin scanarea codului QR cu ajutorul unui smartphone sau prin introducerea unui cod numeric în telefon.

Guvernul a susţinut varianta legii cash-back cu prag de 10.000 de euro, în punctul de vedere pe marginea legii transmis Camerei Deputaţilor în data de 3 mai 2018 argumentând că în această variantă s-ar dubla numărul contribuabililor care ar fi acceptat şi plăţile cu cardul la circa 138.000 de comercianţi, în timp ce veniturile fiscalizabile într-o proporţie mai mare s-ar fi triplat de la 165 miliarde lei în prezent la 466 miliarde lei (aproximativ 100 miliarde euro) în varianta extinsă.

Intre timp, Parlamentul a votat ieri (20 iunie), cu 226 voturi pentru şi 48 împo­trivă, creşterea pragului cifrei de afaceri anuale care îi obligă pe comercianţi să accepte plata cu cardul de la 10.000 de euro, cât prevede legislaţia actuală, la 50.000 de euro. Prin ur­mare, legea va fi transmisa președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?