Visa Europe: Peste jumatate dintre platile cu cardul realizate vara de romani in strainatate sunt sub 20 de euro

16 septembrie 2015

Romanii isi folosesc tot mai des cardurile pentru plati direct la comercianti cand calatoresc in strainatate, in special pentru cumparaturi de valoare mica, in conditiile in care peste jumatate dintre tranzactiile la POS sunt mai mici de 20 de euro, arata datele Visa Europe privind platile cu cardul in afara tarii din perioada iunie – august 2015.

„Posesorii de carduri Visa emise in Romania au cheltuit in perioada 1 iunie – 31 august 2015 aproximativ 48 euro in medie per tranzactie la comerciantii din strainatate, iar peste o treime dintre plati au valoarea mai mica de 10 euro.”, potrivit comunicatului de presa al Visa Europe.


“Romanii s-au obisnuit sa plateasca frecvent cu cardul atunci cand calatoresc in strainatate. Am observat in ultimii ani o crestere constanta si rapida a numarului de tranzactii de valori relativ reduse, precum si o diversificare a categoriilor de comercianti unde se fac plati cu cardurile Visa. Practic, pe langa locurile unde romanii platesc de regula cu cardul, respectiv la hotel, in aeroport sau la benzinarii, procesam de exemplu si plati catre florarii, magazine de suveniruri, posta sau laboratoare foto”, a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe.
Per total, romanii au realizat in vara acestui an cu aproape 30% mai multe plati cu cardul la POS in strainatate, iar valoarea totala a acestor tranzactii s-a majorat cu aproape 20%.

Ultima saptamana din luna august a fost cea mai aglomerata din acest sezon estival in ceea ce priveste numarul de plati facute de romani cu cardurile Visa la POS-urile din strainatate, cu varful de tranzactii procesate inregistrat sambata, pe 29 august.

Romanii au realizat in vara acestui an cele mai multe plati cu cardul in Franta, Italia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Germania, Spania, Austria, Suedia si Belgia. Platile cu carduri Visa emise in Romania au inregistrat cresteri anuale de doua cifre in toate aceste tari, dar Germania iese in evidenta printr-un avans semnificativ al tranzactiilor, de 45% comparativ cu vara anului trecut.

Romanii au utilizat cel mai des cardurile Visa in afara tarii pentru a plati produse si servicii aferente calatoriilor, precum cazarea, inchirierea de masini, transportul feroviar si aerian sau carburanti. Practic, aproximativ 30% dintre tranzactiile cu cardurile Visa in strainatate au fost efectuate la POS-urile instalate la acest tip de comercianti.

Supermarketurile si magazinele alimentare reprezinta a doua mare categorie de comercianti din strainatate unde s-a platit cel mai des cu cardurile Visa emise in Romania (22% din total tranzactii cu cardul la POS-urile din strainatate).
Restaurantele si furnizorii de servicii de divertisment, precum parcurile de distractie, obiectivele turistice, muzeele, teatrele sau activitatile sportive, ocupa locul trei in topul comerciantilor preferati de romani pentru a plati cu cardul Visa (19% din total tranzactii cu cardul la POS-urile din strainatate).

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?