[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Comerciantii au inlocuit peste 600.000 de case de marcat cu modele cu jurnal electronic. Acum se asteapta conectarea efectiva la serverele ANAF.

6 octombrie 2020

Comerciantii – contribuabilii mari – sunt obligati ca incepand cu 30 septembrie a.c. sa conecteze aparatele de marcat la serverul ANAF, urmand ca pana la sfarsitul lunii ianuarie 2021, toate aparatele fiscale sa fie conectate.

Aparatele de marcat sunt testate de catre ICI, urmand ca distribuitorii autorizati sa primeasca suplimentele de aviz iar unitatile acreditate pentru comercializare si service, sa isi insuseasca procedura de conectare pentru fiecare model de aparat fiscal.


Desi s-au primit o parte din aceste avize iar servisantii au fost instruiti deja in legatura cu procedura de conectare la serverul de test, inca nu s-a dat startul la conectarea utilizatorilor,” scrie pe blogul Patronatului Comerciantilor si Servisantilor de Case de Marcat din Romania, Cristina Zafiu, asistent al presedintelui.

Sperăm să înceapă cât de curând conectarea caselor de marcat, chiar dacă acum suntem în afara termenelor prevăzute de lege, însă mod sigur se va întâmpla în următoarea perioadă,“ a declarat pentru ZF, Velin Ganev, directorul executiv al Danubius Exim, importator şi distribuitor al brandului de case de marcat Datecs din Bulgaria.

Procesul de înlocuire a caselor de marcat de tip vechi cu modele dotate cu jurnal electronic, început încă din 2018, pare că s-a finalizat, arată datele privind importul de echipamente raportate de Ministerul de Finanţe, următorul pas fiind conectarea acestora cu serverele ANAF pentru transmiterea zilnică a informaţiilor fiscale.

Din ultimele rapoarte de la Ministerul Finanţelor rezultă că au fost importate în România peste 600.000 de echipamente … presupunem că piaţa caselor de marcat este la 700.000 şi un pic“, spune Ganev, care adauga „Procesul trebuia să se finalizeze până acum. La ora actuală credem că suntem spre finalizare.

Cum se face conectarea efectiva la serverul ANAF, pentru transmiterea directa a datelor fiscale catre ANAF

Din punct de vedere constructiv fiecare producător poate să vină cu diverse tehnologii în casa de marcat – poate să folosească tehnologie Wi-Fi pentru conectare cu echipamente externe, poate să vină cu bluetooth, cu tot felul de alte tehnologii care până acum au fost greu de folosit pe echipamentele de tip vechi. Strict legat însă de conectivitatea cu un server al ANAF aici trebuie să spunem foarte clar că nu există o obligaţie legală prin care conectivitatea să se realizeze printr-un fel sau altul, scrie foarte clar în lege că trebuie să fie asigurată conectivitatea printr-un modul de comunicaţii,” precizeaza Ganev.

Echipamentele fiscale pe care noi le vindem le-am prevăzut din capul locului să aibă două modalităţi de a se conecta la ANAF şi anume folosind un modem de comunicaţii care este în casa de marcat şi care este sub sigiliu pentru a nu se umbla la el şi care a fost dotat de noi şi de către un operator de telefonie mobilă cu un sim de date de la bun început, ca să nu existe momentul în care noi să trebuiască să deschidem din nou echipamentul pentru a introduce acel sim de date. A doua tehnologie implementată ca back-up este cea TCP/IP adică o placă de reţea. Evident, comerciantul va decide cu care dintre cele două tehnoilogii se va conecta la serverele ANAF“, a mai adaugat Velin Ganev.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?