Datele BNR releva faptul ca Romania a incheiat primul trimestru din acest an cu un portofoliu de 15,12 mil. carduri valide in circulatie, dintre care 2,50 mil. sunt carduri de credit. Fata de martie 2015, cresterea pe sold a portofoliului de carduri per total emitenti (bancari si IFN-uri) a fost de peste 560.000 de unitati. Important este faptul ca aproape 40% din aceasta crestere a fost data de cardul de credit, cel mai bun rezultat dupa 2009. Din aceasta perspectiva se pare ca revenirea consumului a adus si un interes crescut pentru detinerea unui card de credit. Romanul este din nou dispus sa cumpere pe credit.
Numarul de carduri active, care genereaza efectiv tranzactii, a fost insa de 11.19 mil. ceea ce inseamna ca unul din patru carduri sta neutilizat in portofele. Desi in valori absolute avem relativ acelasi numar de carduri neutilizate – in jurul a 11,2 mil. – este ingrijoratoare tendinta, ponderea cardurilor neutilizate crescand cu 3,5 p.p – de la 22,5% in martie 2015 la 26% in martie 2016.
Cu alte cuvinte cresterea portofoliului nu a dus si la cresterea numarului de carduri active de unde tragem concluzia ca romanii continua sa intre in posesia unui card oarecum obligatoriu, la pachet cu alte servicii pe care le doresc cu adevarat si este foarte probabil sa asistam in continuare si la reemiterea automata a cardurilor, la expirarea termenului de valabilitate, fara a mai fi intrebati clientii daca mai dorec acest lucru.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: