[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

UniCredit anunță fuziunea în România cu Alpha Bank urmand a crea a treia banca locala dupa total active. Alpha Bank va deține 9,9% din capitalul social al entității combinate și va primi o contravaloare în numerar de 300 milioane euro.

23 octombrie 2023

UniCredit S.p.a. („UniCredit”) anunță astăzi că a convenit condițiile economice cheie pentru fuziunea UniCredit Bank S.A. cu Alpha Bank România S.A., „urmănd a crea a treia bancă ca mărime de pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din punct de vedere total active” – potrivit comunicatului.

Fuziunea va reuni două francize cu adevărat complementare, ambele cu istorii lungi, relații și expertiză în această țară cu creștere economică importantă. În special, pozițiile existente ale UniCredit Bank și Alpha Bank atât în segmentul corporativ, cât și în cel de retail le vor crește în viitor poziția comună.

Această tranzacție permite UniCredit să-și sporească prezența în România, o țară cheie pentru amprenta sa geografică, consolidându-și și mai mult nu numai angajamentul local, ci și pe cel față de regiunea mai largă, Europa Centrală și de Est, în ansamblu.

„Banca nou creată va fi bine poziționată pentru a crea noi oportunități de creștere. Aceasta va sprijini angajamentul UniCredit față de clienții săi și comunitățile în care operează, precum și extinderea potențialului pentru angajații săi și ai Alpha Bank prin accesul la 14 piețe.” se mai precizeaza in comunicat.

Andrea Orcel, CEO UniCredit Group, a declarat: „Aceasta este prima achiziție pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potențialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România și în regiunea Europa Centrală si de Est. Este semnificativă oportunitatea oferită de această fuziune nu doar clienților noștri, actuali și viitori, ci și angajaților ambelor instituții. Sunt încântat că aceste două echipe se vor uni și știu că vor lucra mai mult în sinergie decât ar fi fost posibil separat.

Această achiziție este o dovadă a angajamentului UniCredit față de creșterea calității și a excelenței fabricilor noastre de produse, ca să nu mai vorbim de transformarea prin care UniCredit a trecut în ultimii doi ani. A atrage un partener de acest calibru și a conveni asupra unui angajament ca acesta ar fi fost de neconceput pentru vechiul UniCredit și sunt încrezător că acesta este începutul unei povești de succes pentru această bancă din regiunea Europa Centrală si de Est.”

Perfectarea tranzacției este așteptată în 2024, sub rezerva finalizării unui proces de due diligence, a obținerii aprobărilor corporative pentru fuziune și a tuturor aprobărilor și acordurilor de reglementare necesare, inclusiv în materie de concurența. La finalizare, este de așteptat Alpha Bank să dețină 9,9% din capitalul social al entității combinate și să primească o contravaloare în numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar rămâne supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul.

Astăzi, la 9:30 CET va avea loc o conferință pentru media și analiști găzduită de Andrea Orcel, CEO UniCredit, și de Vassilios Psaltis, CEO Alpha Services and Holdings. Pentru a participa la aceasta în modul de ascultare, accesați următorul link https://event.webcasts.com/starthere.jsp?ei=1640672&tp_key=3c6b2fab30

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?