[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Una din trei tranzactii efectuate in Romania cu un card Visa are loc la comercianti

27 ianuarie 2011

27 ianuarie, 2011 – Numarul tranzactiilor cu carduri Visa la comercianti a crescut cu peste 27% in 2010, conform rezultatelor pe Romania anuntate astazi de Visa Europe. Aceasta crestere inseamna ca una din trei tranzactii efectuate cu un card Visa a avut loc la comercianți, in crestere fata de 2009, cand numai un sfert din tranzactii se realizau la punctele de vanzare.

Sumele cheltuite pe carduri Visa la comercianti au crescut cu 19%, in timp ce ponderea Visa in totalul cheltuielilor de consum (inclusiv cele in numerar si cu alte carduri) a crescut cu 18% fata de anul anterior.

„In ultimii ani, romanii au trecut la platile fara numerar intr-un ritm tot mai accelerat, obiceiurile lor de plata devenind tot mai complexe: nu doar ca folosesc mai des cardurile la comercianti, ci au inceput sa le utilizeze si pentru plata taxelor si impozitelor. Dupa o campanie susținuta de extindere a posibilitații de plata prin card la nivelul administrației locale, am remarcat cu satisfacție ca era un serviciu foarte dorit de romani – in primele trei luni ale anului 2010, procentul romanilor care si-au platit taxele si impozitele cu cardul a fost mai mare decat in intregul an 2009”, declara Catalin Cretu, Director General Romania, Visa Europe (foto).

Tendinta de folosire a cardurilor pentru plati cotidiene se regaseste si in tendinta inregistrata de valoarea medie a tranzactiei la POS, care a scazut cu 6,7%, ajungand la 38,7 €.

In anul de raportare (octombrie 2009 – septembrie 2010), 32% din tranzactiile Visa au fost efectuate la comercianti, in timp ce volumul platilor facute cu carduri Visa in magazine a reprezentat 14% din totalul cheltuielilor realizate pe carduri Visa. Situatia a continuat sa se imbunatateasca fata de 2009, cand tranzactiile la comercianti au reprezentat 26% din totalul tranzactiilor si 12% din valoarea totala.

Numarul de carduri Visa a crescut constant cu aproape 3%, ajungandu-se la 6,56 milioane carduri Visa in Romania. Cardurile de debit reprezinta cea mai mare parte a portofoliului, peste 80% din totalul cheltuielilor reprezentand tranzactii cu carduri de debit.

In ceea ce priveste cardurile de credit, avand in vedere mediul economic dificil din 2010, posesorii de carduri de credit s-au limitat preponderent la a cumpara produse esentiale.

Valoarea medie a tranzactiei pe cardurile de credit a scazut cu 11,6%, indicand ca romanii au redus cheltuielile de mare valoare, cu alte cuvinte nu mai cumpara bunuri de consum scumpe ca in alti ani.

In 2011, Visa va incuraja si mai mult utilizarea cardului la comercianti, prin campanii de comunicare, promotii, produse si servicii noi si va continua sa extinda reteaua de acceptare, inclusiv in randul autoritatilor publice locale si centrale pentru plata taxelor si impozitelor prin card. Mai mult, cu sprijinul bancilor membre, biroul local al Visa Europe va introduce produse inovatoare pentru a raspunde nevoilor identificate la nivelul clientilor, cum ar fi carduri contactless, serviciul cashback, plata on-line a taxelor si impozitelor, precum si altele care vor fi anuntate ulterior.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?