[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Un pas in directia votului electronic? Guvernul va utiliza tehnologia blockchain pentru monitorizarea prezentei la vot si prevenirea votului ilegal.

30 noiembrie 2020

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că in 26 noiembrie 2020, a adoptat Hotărârea nr. 29/2020 prin care a fost aprobată implementarea soluţiei tehnice de blockchain în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) și în Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării (SICPV).

„Aprobarea implementării respectivei soluţii tehnice s-a făcut la propunerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), în vederea creşterii rezilienţei sistemului electoral românesc, precum şi a încrederii alegătorilor şi competitorilor electorali în integritatea datelor şi informaţiilor înregistrate în cele două sisteme informatice administrate de AEP cu sprijinul STS,” potrivit comunicatului.

Astfel, prin implementarea soluției tehnice de blockchain, informațiile vor fi înregistrate în timp real, în clar și de tip HASH (amprenta digitală a datelor) și vor fi făcute publice la adresa https://voting.roaep.ro, „ceea ce va permite verificarea în timp real sau ulterioară a integrității datelor relevante înregistrate în SIMPV, precum și în SICPV”, precizeaza AEP.

Implementarea efectivă a soluţiei tehnice de blockchain în SIMPV şi SICPV va fi realizată de STS împreună cu AEP, iar aplicația propusă pentru vizualizarea blockchain-ului va conţine:

– pagina de gardă disponibilă la adresa https://voting.roaep.ro, care va prezenta lista ultimelor blocuri, un grafic al încărcării cu date al blocurilor și un instantaneu al informaților aflate în zona-tampon înainte de a fi închise într-un bloc;

– o pagină cu detaliile unui bloc și lista tranzacțiilor incluse în acesta;

– o pagină cu detaliile aferente unei tranzacții;

– o pagina cu diferite hărţi prezentând în timp real activitatea.

Totodată, informațiile închise în blockchain vor putea fi accesate de public și cu ajutorul unor servicii web de tip REST (interfață API) ce vor returna informații despre blocuri, dar și informații aferente tranzacțiilor dintr-un bloc.

„Menţionăm că introducerea soluțiilor tehnologice moderne în procesul electoral, printre care se află și tehnologia blockchain, reprezintă încă un pas în procesul de informatizare a proceselor electorale şi, de ce nu, spre votul electronic,” se mai arata in comunicat.

Hotărârea AEP nr. 29/2020 a fost publicată astăzi, 27 noiembrie 2020, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1152 şi poate fi consultată aici

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?