Un album Sting a facut obiectul primei tranzactii online securizate de comert electronic in august 1994

1 decembrie 2015

Tranzactiile realizate la distanta dateaza din 1969, cand aparea Arpanet – o unealta menita sa ajute diferite facultati din SUA sa faca schimb de informatii, folosind modelul TCP/IP. Via Arpanet, studentii de la Stanford au facut istorie: in 1971/1972, au facut prima tranzactie online, cerandu-le colegilor de la MIT putina… marihuana.

Ani mai tarziu, in mai 1984, o bunica din Marea Britanie cumpara margarina, oua si fulgi de porumb folosind video tex-ul; acesta era un televizor care iti conecta linia telefonica de acasa cu cea a magazinelor tale preferate, permitandu-ti astfel sa dai comenzi telefonice.

Dar istoria e-commerce-ului s-a scris in august 1994, cand o copie a albumului „Ten Summoner’s Tales” (a lui Sting – foto coperta album) a fost vanduta online de compania Net Market (din New Hampshire). Aceasta a fost prima tranzactie online securizata din istorie! La scurt timp dupa aceea, in septembrie ’94, un client Pizza Hut cumpara o pizza mare, cu pepperoni, ciuperci si branza – comanda care este eronat considerata a fi prima din istoria e-commerce-ului mondial.

Sursa: ecompedia.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?