[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

UE pregateste reglementarea investitiilor in crypto. Propunerea este ca doar bancile si institutiile de e-money sa emita „stablecoins”.

16 noiembrie 2022

UE pregateste un cadru de reglementare pentru piata activelor digitale (MiCA – acronimul pentru Markets in Crypto Assets Regulation) pentru a proteja investitorii in cripto. O clasa speciala de active digitale este cea cunoscuta sub denumirea de monede stabile („stablecoins”), cele mai populare fiind monedele digitale centralizate, care ofera o paritate 1 la 1 cu dolarul sau cu euro, astfel încât stabilitatea să poată fi menţinută în orice condiţii.

Pe paritate 1 la 1 este foarte simplu: dacă emiţi un milion de monede stabile trebuie să dovedeşti că ai active lichide de 1 milion de euro/dolari”, a explicat pentru Business Magazin Augustin Dobre, CEO-ul Twispay.

Vreau să vă gândiţi la următorul lucru: MiCA va permite doar băncilor şi instituţiilor de e-money să lanseze stablecoin în UE. Aceasta este propunerea actuala. Noi, ca instituţie emitentă de monedă electronică, putem să emitem un stablecoin.

Augustin Dobre consideră că această clasă de active ar putea avea şi altfel de roluri în viitor, în principal pentru jucătorii care doresc să profite de faptul că sistemele blockchain sunt active non-stop.

„Şi schemele de plată se uită la stablecoin ca posibilitatea de monedă de decontare a tranzacţiilor. De ce? Pentru că blockchain-ul oferă viteză şi oferă accesibilitate 24/7. Dacă s-ar face decontări în stablecoin plăţile s-ar face cu o întârziere mult mai mică.” a explicat managerul Twispay.

Tema va fi abordata in cadrul keynote speech-ului pe care Augustin Dobre il va sustine in cadrul conferintei internationale Banking 4.0, ce se va desfasura in zilele de 22 si 23 noiembrie la Marmorosch Hotel. 

Conferinta, a carei tema din acest an este „Resilience in Banking – the answer is embedded”, este probabil cel mai relevant eveniment pe Fintech & digital banking, la nivel de experti, din sud-estul Europei. Pana in acest moment, au confirmat participarea 70 de speakers din 22 de tari.

Asigura-te ca nu ratezi acest eveniment si rezerva-ti biletul aici!

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?