[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Tun pe piața crypto din România: zeci de milioane de dolari produși cu „boți” în câteva minute

23 decembrie 2021

un articol scris de Ionuț Benea, redactor-șef Europa Libera

Mai mulți români au pierdut sume mari de bani săptămâna trecută, cu ocazia lansării unei criptomonede (Ride) pe o platformă deținută de compania românească Elrond Network. Păgubiții au căzut victime unui melanj de viclenie și lăcomie, într-un domeniu nereglementat, pe care puțini îl stăpânesc, însă din care toți vor să se îmbogățească. (…)

CEO Elrond, Beniamin Mincu, a recunoscut că în timpul lansării au fost folosiți boți – aplicații software – care au cumpărat automat la preț mic și au vândut la preț mult mai mare, fapt ce a destabilizat prețul în defavoarea cumpărătorilor obișnuiți. Potrivit surselor Europa Libera, cazul a ajuns și în atenția autorităților judiciare.

Un lucru este cert: după listare, cei mai mulți dintre cei care au cumpărat au pierdut, în timp ce puțini, foarte puțini, au câștigat milioane de dolari.

Listarea Ride a avut loc, după o întârziere de câteva zile, joi după-amiază. Interesul pentru noua criptomonedă a fost enorm. În primele secunde, Ride a costat câțiva cenți. O achiziție enormă a fost realizată când moneda costa echivalentul a 0,155 dolari. Atunci, un cont, folosindu-se de un bot, a cumpărat 10,79 de milioane de Ride.

Plata a fost realizată cu 5.600 de EGLD și a costat echivalentul a aproximativ 1,6 milioane de dolari.

În paralel cu achiziția de 10,79 milioane de Ride realizată de un bot, o altă aplicație informatică, aparținând unui alt portofel – așadar un alt bot, a realizat o achiziție similară. Portofelul respectiv aparținea unei agenții de staking, care a cumpărat 6,9 milioane de Ride cu prețul de 0,43 dolari (echivalentul în EGLD).

Cele două tranzacții enorme au crescut considerabil prețul Ride și s-a suprapus cu interesul utilizatorilor simpli, care încercau la rândul lor să cumpere.

Unii dintre ei s-au plâns, ulterior, că platforma Elrond nu a funcționat și că au plasat achiziția (swap, în termeni de specialitate) la un preț, însă aceasta s-a executat la un preț mult mai mare.

Cei mai mulți dintre utilizatorii care încercau ei înșiși, fără ajutorul unei aplicații, să cumpere de pe calculator sau telefon au ajuns să cumpere la 3-4-5 sau chiar 7 dolari.

Când prețul a urcat la aceste valori, cele două portofele cu achiziții enorme au vândut și au obținut profituri fabuloase. De exemplu, portofelul prin care fuseseră cumpărați 10,79 milioane de Ride cu 5.600 de EGLD, a vândut tot pentru 119.000 de EGLD. Profit: 34 de milioane de dolari, luând în calcul un preț mediu de 300 de dolari la momentul vânzării. 

De menționat că EGLD, fiind o criptomonedă stabililă și cu o capitalizare mult mai mare (5 miliarde de dolari), a avut o volatilitate redusă față de Ride, prețul nefiind influențat prea mult în timpul listării.

Duminică, 19 decembrie, un EGDL costa în jur de 250 de dolari, deci dacă de pe portofelul respectiv s-ar fi vândut ieri, ar fi însemnat un profit de 30 de milioane de dolari.

Reprezentanții Elrond Network spun însă că au identificat cui aparține acel portofel și că au purtat discuții cu proprietarul.

„După mai multe runde de discuții, am reușit să ajungem la o concluzie: 40,7k EGLD și 1,1 mil RIDE vor fi returnați comunității”. La valoarea de duminică (ora 16.30) a celor două criptomonede, rezultă în jur de 17 milioane de dolari.

În domeniul crypto, ceea ce s-a întâmplat la lansarea Ride se numește „Pump and dump”. Adică o cumpărare masivă, urmată de o vânzare de aceeași anvergură. Cei care pierd sunt, de regulă, cei mulți, care investesc sume mai mici raportat la piața crypto, însă care pot fi imense pentru ei.

Soluțiile oferite de Elrond

Beniamin Mincu, CEO Elrond, spune că listarea pe Maiar Dex a Ride a fost „o lecție dureroasă și instructivă”.

Citeste intreaga conversatie pe twitter

„Problema exprimată de mulți membri ai comunității Elrond a fost aceea că listarea RIDE a fost un joc nedrept. Nedrept din cauza anumitor avantaje, sau dezavantaje, care au dus la rezultate nefavorabile pentru comunitate”.

„Anumiți oameni au fost capabili să cumpere cantități uriașe, urmate de vânzare imediată, realizând profituri mari pe cheltuiala comunității”, spune Beniamin Mincu într-un răspuns oferit Europei Libere, postat anterior și pe Twitter.

Acesta arată că Elrond va implementa măsuri pentru ca, în viitor, astfel de situații să fie evitate. Printre acestea, limitarea unor tranzacții în primele 12-24 de ore de la lansarea unei criptomonede sau dezvoltarea unui mecanism de blocare a acțiunilor repetitive efectuate de boți.

Ce spune legislatia

Anul acesta, prin Legea 207/2021, Codul Penal a fost modificat pentru a stabili sancțiuni și pentru fapte ilicite comise cu sau prin intermediul acestor instrumente de plată fără numerar. Una dintre prevederile legale include, aparent, și ceea ce au făcut boții care au cumpărat joi cantități mari de pe Maiar Dex.

„Fabricarea, producerea, primirea, deținerea, transmiterea sau punerea la dispoziție a unui dispozitiv, instrument, a unor date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, ori a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată”, se pedepsește cu închisoare de până la șapte ani de închisoare, potrivit actualului Cod Penal.

Marea dilemă judiciară în cazul de joi este cuvântul „însușire” din această prevedere legală. Poate fi considerată cumpărarea cu boți de pe o platformă legală „însușire”? Nu avem precedent în justiție pentru un astfel de răspuns.

Articolul pe larg aici

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?