[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Trim.IV 2012 – Cheltuielile de consum au scazut cu 0,1% la nivelul UE si cu 1% in Romania

5 martie 2013

In ultimul trimestru al lui 2012, Romania si-a inversat tendinta pe cheltuielile de consum fata de media din UE. Astfel, in timp ce la nivelul UE se inregistra un declin de 1,7% in Trim.III urmat de o crestere de 0,1% in Trim.IV (fata de T4 din 2011), in Romania s-a inregistrat o crestere in de 1% in Trim.III urmata de o scadere de 1% in Trim.IV 2012 (fata de T4 din 2011).

Acest decalaj este considerat normal de catre reprezentantii pe Romania ai Visa Europe.

„Romania este direct conectata la statele europene prin exporturi si este normal ca declinul inregistrat in medie de cheltuielile de consum din economiile europene timp de trei trimestre consecutive sa se resimta, cu un anumit decalaj de timp, si pe piaţa locala. Cu toate acestea, speram sa vedem cat mai curand efectele imbunatatirii evolutiei cheltuielilor de consum din unele economii ale UE cu care Romania are relatii comerciale stranse, precum Germania sau Franta”, a adaugat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Europe.

Cheltuielile de consum la nivelul celor 27 de state membre UE au continuat sa scada in trimestrul patru, dar s-au majorat in trei dintre cele mai mari cinci economii, ceea ce a sustinut temperarea ritmului scaderii. In pofida reducerilor inregistrate in trimestrul al treilea din 2012, cheltuielile de consum au crescut in termeni anuali cu 1,3% in Franta si cu 2,1% in Marea Britanie. Cheltuielile de consum din Germania au continuat sa-si consolideze avansul raportat in trimestrul trei si au crescut in ultimele trei luni din 2012 cu 2,6% fata de perioada similara din 2011.

La polul opus, cheltuielile de consum din Italia si Spania, state care completeaza topul celor mai mari cinci economii din UE, si-au accelarat ritmul scaderii in trimestrul patru din 2012 (-7,6% si, respectiv, -6,5%). Portugalia si Grecia au continuat sa inregistreze scaderi ale cheltuielilor de consum (-7,4% si, respectiv -2,0%), insa declinul s-a temperat comparativ cu trimestrul al treilea.

„Cheltuielile de consum din UE au avut in 2012 o evolutie slaba, in conditiile in care au inregistrat scaderi in termeni anuali in trei dintre cele patru trimestre. Cu toate acestea, cheltuielile au incheiat anul 2012 cu o evolutie in sensul pozitiv si s-au situat aproape la acelasi nivel ca in 2011. Revenirea pe crestere a cheltuielilor de consum in multe dintre cele mai mari economii din UE este un indicator binevenit si speram sa vedem continuare acestui trend si in 2013”, a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.

NOCASH apreciaza ca revenirea pe crestere a cheltuielilor de consum nu este neaparat linistitoare decat daca se confirma tendinta in trimestrele viitoare. Din nefericire, evolutia gradului de incredere al consumatorilor din UE releva faptul ca acesta este in scadere, fiind situat – destul de periculos  – undeva la nivelul din Trim.3 2008 (grafic), adica in perioada cand soseau stirile despre Lehman Brothers din SUA (falimentul oficial al companiei cu active de 600 mld. USD avea sa intervina pe 15 septembrie 2008).


Despre Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe

In Uniunea Europeana, 1 din 6,75 euro se cheltuieste pe un card Visa, aproape 80% din aceste cheltuieli fiind facute de pe carduri de debit. Acest lucru inseamna ca Barometrul ofera in mod unic o imagine completa si de actualitate asupra situatiei cheltuielilor de consum din Uniunea Europeana.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate pe toate cardurile emise de Visa – de debit, de credit si preplatite. Markit a dezvoltat Barometrul prin crearea unui model care ajusteaza datele brute despre tranzactiile Visa in functie de o serie de factori.

Prima data, datele sunt modificate in functie de variatia numarului de carduri Visa emise, astfel încat sa ia in considerare extinderea operatiunilor Visa. Ulterior, se realizeaza o ajustare pentru a compensa schimbarile in comportamentul de plata al posesorilor de carduri. Aceasta se bazeaza pe o evaluare a tendintelor de retragere a numerarului si de efectuare a tranzactiilor la terminalele POS cu carduri Visa. In final, pentru a lua in calcul inflatia, datele sunt ajustate in functie de modificarile indicelui preturilor de consum pentru a oferi un indicator al schimbarilor reale ale nivelului de cheltuieli pe gospodarie.

Datele Visa se refera la o gamă larga de sectoare, nu doar la cel de retail, deoarece cardurile sunt tot mai des folosite pentru efectuarea unor plati precum utilitatile, taxele si impozitele.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?