[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Trezoreria vrea sa accepte cardurile la plata si sa ofere gratuit serviciul de plata online pentru toate institutiile publice din Romania

15 septembrie 2014

Ministerul Finantelor Publice va publica in 10 zile un proiect de ordonanta care prevede platile cu cardul la ghiseele ANAF, dar si plati online pentru sumele datorate, precum si posibilitatea contribuabililor de a efectua platile catre Fisc, primarii si alte institutii publice in acelasi loc, informeaza Mediafax.

„Proiectul are mai multe componente, nu numai plata cu cardul la ghiseu, dar si plata cu cardul online si posibil alt acceptator de plata. Daca vom implementa proiectul asa cum il gandim in momentul de fata cu plata cu cardul, vom fi primii din lume care-l vom face. Ne comparam cu alte agentii fiscale, din cate stim sunt destul de avansati si australienii in acest sens. In momentul cand vom iesi cu proiectul de ordonanta vom vedea in ce forma este, dar este foarte posibil sa fim primii din lume care vom avea un astfel de sistem”, a declarat luni ministrul Finantelor Publice, Ioana Maria Petrescu, in conferinta de lansare a platformei ANAF prin care persoanele fizice pot solicita mai multe documente online.

Ea a precizat ca proiectul de ordonanta, anuntat de premierul Victor Ponta, prezent la conferinta, pune bazele legale ale unui astfel de sistem, insa pana cand vom vedea o persoana platind cu cardul la un ghiseu ANAF ar mai putea trece un an.

„Mi-am propus sa nu mai adopt nicio Ordonanta, dar pe aceasta o voi aproba!”, a spus luni Victor Ponta. Pana la implementarea fizica a acesteia ar putea trece intre 6-12 luni, a mai precizat premierul, adaugand ca dupa ce Ordonanta va aparea, urmeaza ca emitentii de carduri-bancile comerciale- sa oferteze Fiscul pentru a-si instala POS-urile in cadrul Administratiilor Financiare. Premierul a precizat ca Guvernul realizeaza cadrul legal si acordurile, investitiile urmand sa fie facute de emitatorii privati (bancile).

La randul sau, Valentin Mavrodin, directorul Directiei Trezorerie si Contabilitate Publica in MFP, a explicat ca abordarea actului normativ este de a acoperi atat taxele achitate catre ANAF, cat si cele catre primarii.
„Vrem ca trezoreria statului sa devina acceptator de plata, pentru ca problemele intampinate de ghiseul.ro(platforma pe care cetatenii pot plati online taxele locale – n.r.) in prezent sunt legate de experienta pe care o au autoritatile locale si costurile pe care le genereaza implementarea unui astfel de sistem. in Romania sunt peste 3.200 de autoritati publice locale, costurile individuale sunt de 300 euro doar pentru interconectare, vorbim de 1,5 milioane euro extrapoland la toate autoritatile locale. Vrem ca trezoreria statului sa ofere gratuit acest sistem catre toate autoritatile locale”, a afirmat Mavrodin.

El a aratat ca, devenind acceptator, trezoreria poate oferi serviciul de achitare online gratuit pentru toate institutiile publice din Romania, indiferent de natura obligatiilor de plata. Totodata, toti detinatorii de carduri pot utiliza acest serviciu, scopul fiind de a interconecta toate institutiile publice.

„De asemenea, mai avem un act normativ si lucram cu doua banci mari pilot, cu CEC si BCR, pe un produs unde persoanele fizice clienti ai acestor banci, de peste 7 milioane, pot achita obligatiile gratuit. Acest sistem vrem sa-l conectam la un moment dat cu aplicatiile de internet banking ale bancilor – avem cadrul legal creat – si atunci, daca accesezi o interfata de internet banking, poti sa-ti vezi obligatiile de plata si sa le achiti”, a spus Mavrodin.

Din declaratiile lui Mavrodin este clar ca nu inghite ghiseul.ro si vrea sa-si faca propria „jucarie”. Ce nu vrea sa inteleaga reprezentantul Trezoreriei este ca aceasta incapatanare costa mult mai mult decat daca s-ar dezvolta ghiseul.ro prin introducerea de noi taxe ce pot fi platite (taxe consulare si de pasaport, taxe diverse pentru mediul universitar, etc).

Transformarea Trezoreriei in „acquirer” inseamna ca aceasta institutie sa devina membru al schemelor internationale de plata. (Evident, daca se doreste acceptarea la plata a cardurilor Visa si MasterCard din circulatie.) Or asta costa sute de mii de euro si este un proces de durata din perspectiva certificarilor. Sigur, Trezoreria se poate transforma in banca si sa lucreze direct cu populatia careia ii poate emite propriile carduri, de tip proprietar, autorizate insa de BNR. Aceasta varianta este problematica atat din punct de vedere legislativ, Parlamentul fiind cel chemat sa decida in acest sens, cat si al investitiilor ulterioare in infrastructura. Adica ajungem din nou la problema timpului mare de implementare si al costurilor imense. Doar emiterea fiecarui card pentru cei peste 10 milioane de contribuabili putand insemna o cheltuiala intre 1 si 4 Euro/card, functie de tehnologia folosita.

Mult mai benefic ar fi sa nu se dea cu piciorul la ce s-a realizat pana acum, mai ales ca ghiseul.ro functioneaza cu succes si ar putea atinge anul viitor masa critica de 500.000 de utilizatori si o colectare online de peste 20 mil. Euro. Fara ca Ministerul Finantelor Publice sa fi investit vreun leu! Atingerea acestui prag (de la care cresterea va veni natural), ar putea fi destul de probabila, in conditiile in care – pana la sfarsitul acestui an – vor fi publicate si normele care sa permita distribuirea credentialelor prin intermediul platformelor de internet banking. Intr-un scenariu in care trebuie satisfacut si orgoliul demnitarului (din pacate politica de stat in Romania), se poate merge pe varianta in care la Trezorerie se vor plati toate taxele si impozitele aferente persoanelor juridice iar pe ghiseul.ro se vor plati obligatiile datorate de contribuabilii persoane fizice.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?