Trezoreria statului intentioneaza sa emita carduri prepaid pentru acordarea beneficiilor sociale

28 noiembrie 2014

Invitat la o conferinta FinMedia, Valentin Mavrodin, Directorul general al Direcției de Trezorerie din Ministerul Finantelor Publice, a vorbit despre planurile institutiei pe care o conduce pentru a deveni cel mai mare acceptator de plati prin card din Romania, licentiat de MasterCard. Potrivit informatiilor oficialului guvernamental, numai la nivelul anului 2011, nivelul platilor in numerar incasate de Trezorerie de la populatie s-a ridicat la 11 mld. RON.

In principiu, se doreste ca acest flux sa fie incasat electronic. Primele intentii au aparut inca din 2008, cand impreuna cu Posta Romana, Trezoreria isi propunea sa incaseze taxele si impozitele de la populatie prin introducerea unui mandat postal electronic. Desele schimbari in managementul Postei nu au permis insa finalizarea discutiilor.

Intre timp, cu sprijinul unei hotarari de guvern in spate, Trezoreria Statulu isi propune sa dezvolte o platforma online care sa permita plata prin card a tuturor taxelor si impozitelor din Romania, catre toate institutiile publice. Totul se face cu costuri zero, atat pentru platitor cat si pentru beneficiarii platilor. Aceasta pentru ca toate comisioanele aferente tranzactiilor de plati vor fi suportate de la buget.

Reprezentantul Trezoreriei Statului se asteapta ca dezvoltarea acestei platforme sa nu fie costisitoare intrucat va fi facuta „in-house”, cu programatorii institutiei. Acolo unde nu este suficienta expertiza se va apela la consultanta de specialitate, dar strict pe subiecte punctuale, astfel incat rezultatul final – aplicatii, programe, etc. – va fi in proprietatea institutiei si nu va trebui cumparat sub forma de licenta. Platforma urmeaza sa fie activa in urmatoarele 12 luni, in acest termen fiind inclusa si procedura/termenul de obtinere a licentei de acceptator din partea MasterCard.

ANAF lucreaza la dezvoltarea aplicatiei care va contine modulul de plati, atat in varianta cu autentificare cat si fara autentificare. In primul caz, clientul va folosi user name si parola, acesta putandu-si vedea toate obligatiile de plata aferente CNP-ului.

In privinta platilor fara autentficare, cum este cazul amenzilor, „solutia de incasare va fi posibila prin mandat postal, ordin de plata, card sau orice alta modalitate, pentru orice fel de amenda”, spune Mavrodin. In procesul verbal vor exista aceleasi campuri cu informatii de plata ca pe platforma online, respectiv seria si numarul procesului verbal, suma, localitatea de domiciliu si un numar de evidenta a platii care, fiind o cifra de control, va diminua spre zero riscul ca o plata sa fie efecuata gresit.

In aceste conditii, ce se va intampla cu sistemele alternative de plata care functioneaza cu succes in acest moment? Aici vorbim atat de ghiseul.ro cat si de platformele online proprii dezvoltate de o serie de primarii.
„Autoritatile publice au autonomie. Daca vor sa mentina si alte platforme online de incasare a taxelor si impozitelor noi nu avem nimic impotriva. Dar daca institutiile publice au de ales intre un sistem care costa si unul care este complet gratuit … Dorinta noastra este de a aduce un plus pentru plata prin card, pentru ca se vor putea plati toate tipurile de taxe si impozite catre orice institutie publica.”, a declarat Mavrodin.

In plus, toate sediile Trezoreriei Statului vor fi dotate cu terminale contactless, astfel incat plata sa se poata efectua si la POS. La nivel de intentie, Mavrodin a anuntat ca vor emite si carduri prepaid pentru plata diverselor beneficii sociale.

O alta noutate cu care a venit Mavrodin este faptul ca Trezoreria dezvolta in prezent un mediu electronic pentru raportarile financiare pe zona institutiilor publice. Acest sistem de raportare va permite „o monitorizare in timp real, atat a platilor cat si a incasarilor.” potrivit oficialului guvernamental care a mai adaugat: „Sistemul este gata in proportie de 90%. De un an avem cateva institutii pilot, precum Primaria Sectorului 6 si Ministerul Comunicatiilor. Intr-un an il lansam la nivelul tuturor institutiilor publice.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?