articol de pe blogul Pago
Povestea Pago a început în 2016, când Adrian Cighi și Alexandru Popescu au fondat compania Timesafe și și-au propus să ajute românii să facă plăți mai simplu și mai rapid, eficientizând plata facturilor de utilități. Startup-ul românesc a atras în scurt timp atenția Grupului BT, care a intrat în acționariat, dar și a Mastercard și Visa, parteneri strategici în decursul acestor ani.
Trei ani au trecut de la prima plată și primul utilizator Pago, la peste 200.000 de utilizatori activi lunar și o valoare totală a plăților procesate de peste 100 de milioane de euro.
2017 – lansare
Aplicația Pago a fost anunțată în cadrul Internet & Mobile World 2016, când era disponibilă în varianta Beta pentru iOS. În vara anului 2017, după mai bine de o sută de iterații cu modificări de design și ecrane la fiecare versiune, am lansat versiunea Beta și pentru telefoanele cu sistem de operare Android. Vom rămâne mereu recunoscători primilor 3.000 de utilizatori care ne-au oferit feedback prețios în această fază de testare extinsă, care ne-a permis ca în noiembrie 2017 să lansăm oficial Pago, având sprijinul Mastercard România.
Pe lângă plata facturilor la 40 de furnizori naționali și locali, au fost disponibile și plăți precum reîncărcarea rapidă și la costuri competitive a cartelelor preplătite de telefonie mobilă și plata rovinietei.
Imediat după lansare, ne-am concentrat pe creșterea numărului de furnizori disponibili în aplicație. Cum ne spunea un utilizator în acea perioadă, “Dacă trebuie sa merg în altă parte pentru a plăti una dintre facturi, scade mult utilitatea aplicației.” Așa am ajuns să depășim 100 de furnizori după câteva luni, lista incluzând toți furnizorii naționali și câțiva dintre cei regionali, prezenți în câteva județe din țară.
A doua jumătate a anului a adus doua noi componente fără de care ne-ar fi greu să ne imaginăm aplicația Pago din prezent. Peste 100.000 de alerte pentru mașină au fost trimise până acum și peste 15.000 de asigurări obligatorii RCA au fost încheiate prin Pago.
Mai mult decât atât, peste 35 de milioane de puncte Pago convertibile în lei au fost oferite și folosite în aplicație, la crearea contului, pentru prima plată, chiar și pentru donații!
La mai puțin de un an de la lansare, Pago număra peste 150.000 de descărcări, însă începând cu anul 2019 putem spune că Pago a crescut semnificativ. Noile funcționalități și îmbunătățirea permanentă a celor existente au atras din ce în ce mai mulți utilizatori, iar luna septembrie 2019 ne-a adus două mari recunoașteri, la diferență de doar câteva zile: Visa a devenit partener strategic pentru următorii 3 ani, iar Pago a primit marele premiu pentru Startup-ul Fintech al Anului în România la Central European Awards.
Tot în 2019 am lansat noi funcționalități: asigurarea de călătorie, reîncărcarea automată a cartelei telefonice și Donează cu Pago, prin care ajutăm organizațiile neguvernamentale să strângă donații mai rapid, mai simplu și fără costuri.
Anul acesta a fost și pentru noi o provocare, dar a fost și prilej de extindere. Am început 2020 lansând Pago în Polonia, după ce, în 2019, am creat un mic birou local în Varșovia și am fost parte a unui accelerator pentru start-up-uri. În următoarele luni lucrăm să lansăm aplicația și în alte țări – avem în vedere Italia și Croația deocamdată.
Luna martie a venit cu provocările pe care le-am resimțit cu toții. Anticipând importanța plăților în siguranță, am decis în echipă să facem aplicația integral gratuită începând cu 12 martie 2020 și până la finalul lunii mai. În această perioadă numărul de utilizatori aproape că s-a dublat și am fost extrem de bucuroși să vedem că aplicația are un rol și mai important în societate – lucru cumva confirmat și de primul nostru premiu de CSR, primit pentru proiectul Donează cu Pago la Gala CSR Awards.
În acest moment, în Pago sunt disponibili peste 350 furnizori, iar valoarea totală a plăților procesate a depășit 100 de milioane de euro. Pregătim lansarea unor noi funcționalități și lansarea în noi țări europene.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: