[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Tranzactiile de plati prin card s-au dublat in ultimii 4 ani

16 ianuarie 2013

16 ianuarie, 2013 – Portofoliul de carduri valide din circulatie, emise de banci si de IFN-uri, a depasit pentru prima oara nivelul inregistrat inainte de declansarea crizei, potrivit datelor BNR. In plus, gradul de tranzactionare se afla la cele mai inalte cote, pe primele 9 luni fiind consemnate aproximativ 280 milioane tranzactii in valoare de 95,6 mld. RON.

Numarul tranzactiilor de plati prin card a crescut de la 20 mil. in trim.III 2008 la 40 de mil.  in trim.III 2012, in conditiile in care portofoliul de carduri valide din circulatie s-a pastrat in jurul valorii de 13,3 mil. carduri. In aceeasi perioada, valoarea tranzactiilor de plati a crescut si ea de la 3.790 mil. RON (1 mld. Euro) la 6.380 mil. RON (1,4 mld. Euro). Practic, de la declansarea crizei, gradul de tranzactionare a inregistrat scadere doar in 2009, si atunci doar la nivelul sumelor cheltuite pe card nu si la numarul de tranzactii.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

La finele lunii septembrie 2012, fata de septembrie 2008, in piata erau cu 685.000 mai multe carduri de debit si cu 507.000 mai putine carduri de credit. (Piata a fost „trasa” de portofoliile bancilor, mai ales pe cardurile de debit, in vreme ce portofoliile IFN-urilor sunt la o treime fata de nivelul inregistrat inainte de criza.) Prin urmare, tranzactiile pe cardurile de debit si-au marit ponderea in total tranzactii de plati, de la 78,4% in trim.III 2008 la 82.4% in aceeasi perioada din 2012.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

In ultimii patru ani a intervenit si o schimbare in comportamentul de plata pe card. Astfel, romanii tranzactioneaza mai des la comercianti iar valoarea medie a unei tranzactii este in continua scadere. Romanii fac in medie o tranzactie de plata pe luna iar valoarea acesteia este de 150-160 RON. Pe cardul de credit se fac, in medie, mai multe tranzactii per produs, iar valoarea medie a unei tranzactii este – in continuare sub cea inregistrata pe un card de debit insa diferenta de valoare este mult mia mica fata de cea de acum patru ani.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Adauga comentariu

Noutăți
Premium
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?