[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Transfond provoaca bancile din Romania sa reduca semnificativ nivelul comisioanelor pentru platile in euro

13 decembrie 2013

Odata cu lansarea de astazi a serviciului de procesare a platilor in euro, Transfond permite ca o tranzactie in euro sa aiba acelasi cost, mult diminuat, ca si una in lei. Vor reduce bancile nivelul comisioanelor pentru platile in euro sau vor continua sa le mentina ridicate pentru a acoperi pierderile din creditare?

Prin noul serviciu pus la dispozitie de catre TRANSFOND, platile in euro ale agentilor economici si persoanelor fizice vor putea sa fie initiate de catre bancile din Romania participante la sistemul SENT – componenta euro sau primite de la banci din Europa in favoarea acestora, la acelasi comision perceput in prezent de catre TRANSFOND pentru platile interbancare in lei, potrivit comunicatului de presa emis de companie.

„Ne-am propus ca prin componenta EURO a sistemului SENT sa materializam premisele pentru cresterea vitezei de realizare a unei plati in moneda unica, ordonata sau receptionata de catre clientii băncilor participante, asigurand in acelasi timp un alt element esential – un pret mai bun oferit de TRANSFOND bancilor din Romania pentru un astfel de serviciu, comparativ cu alte mecanisme utilizate pana in prezent in acest scop.” a declarat Sabin Carantina, director general TRANSFOND.

Fiind acelasi cost de procesare al platilor de mica valoare, indiferent daca vorbim de lei sau de euro, aceasta inseamna 0,51 lei pentru orice tranzactie mai mica de 50.000 lei (sau echivalent).

In prezent, pentru platile bancare in euro comisionul minim perceput de banca este cuprins intre 10 si 30 euro, astfel ca aceste operatiuni nu sunt recomandate pentru transferuri de valori mici. Pe langa acest comision minim, editorialistii conso.ro semnaleaza faptul ca bancile retin si un procent din suma transferata, care ajunge pana la 0,25%. Astfel, daca vrei sa transferi prin banca 50.000 euro, ajungi sa platesti un comision de 125 euro.

Din 2011, bancile din Romania au acces la platfoma de decontare din zona euro, TARGET2, prin intermediul BNR. Costul suportat de banca pentru procesarea acestor plati fiind de maxim 0,8 euro pe tranzactie. Noul serviciu oferit de Transfond va reduce costul suportat de banca la aproape 0,1 euro pentru platile nationale de mica valoare.

Asadar marjele de profit sunt imense. Revenind la exemplul de mai sus, reiese ca pentru un transfer de 50.000 euro, banca are costuri de 0,8 euro dar incaseaza de la client 125 euro. O asemenea profitabilitate ar face invidios orice dealer de arme sau traficant de droguri.

Vor renunta bancile la aceste marje de profit astfel incat reducerea tarifelor sa fie simtita si de catre clienti?
“Experienta din anii anteriori a aratat ca bancile nu sunt dispuse sa renunte la aceste venituri desi comisioanele mari pe care le percep in prezent la platile in valuta nu sunt justificate de costurile operationale.” crede Marius Serban, redactor conso.ro

Mai mult, “in domeniul platilor interbancare in lei, reactia bancilor in ultimii ani a fost de a introduce noi comisioane, desi costurile lor operationale s-au redus. Clientii din Romania sunt fortati de foarte multe banci sa accepte comisioane la incasarea banilor, in conditiile in care Transfond a eliminat de foarte multi ani, acest cost pentru banca beneficiara a platilor.” a mai adaugat sursa citata.

O alta disfunctionalitate a sistemului de plati este practicarea unor comisioane diferentiate in functie de valoarea platilor, in condiiile in care costul operational al bancii este acelasi pentru toate tranzactiile mai mici de 50.000 lei.

Ramane de vazut daca bancile vor reactiona de aceasta data diferit si daca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va lua o pozitie oficiala, pentru ca reclamatii din partea clientelei avizate vor incepe sa curga daca beneficiile noilor tarife Transfond nu vor fi transferate si catre clienti.

“Avand in vedere pierderile majore pe care le inregistreaza din activitatea de creditare, sunt sanse mari ca bancherii sa urmareasca protejarea marjelor de profit la orice linie de business.” crede Serban.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?