BNR a avizat schema SCT Inst RON. Cinci banci din Romania sunt interesate sa introduca platile instant pe lei. CEC si BT au finalizat deja testele.

8 noiembrie 2018

Cinci bănci din România s-au arătat interesate să introducă plăţile instant, dintre care două sunt în faze avansate, potrivit informaţiilor prezentate, miercuri, în cadrul unui eveniment, de reprezentanţii sistemului bancar. „Se discută la nivel local, dar şi regional despre plăţile instant. Şi în România se desfăşoară, la nivelul comunităţii bancare, un astfel de proiect. S-au făcut deja paşi importanţi. Proiectul se realizează împreună cu Transfond şi câteva bănci, printre care banca pe care o reprezint – CEC Bank, Banca Transilvania şi, dacă nu mă înşel, BCR, suntem în procesul de a oferi aceste plăţi instant către clienţii noştri”, a afirmat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, în cadrul ediţiei a 9-a a SWIFT Business Forum Romania, care a avut loc la Bucureşti, miercuri.

Aceste plăţi instant vor putea fi făcute doar în lei, în limita a 49.999 de lei. „La lista prezentantă de domnul Gheţea, BCR, CEC Bank şi Banca Transilvania, adaug Libra Bank, iar, din semestrul al doilea al anului viitor, Citi Bank, după ce va deschide în Ungaria”, a menţionat Bogdan Năstase, Project Manager al Transfond, compania care administrează plăţile comerciale interbancare.


Project Manager-ul Transfond a subliniat că, începând din a doua jumătate a lunii noiembrie 2018, sistemul devine operaţional, din punct de vedere tehnic, dar extinderea acestuia depinde doar de cât de interesate vor fi băncile. „Suntem pregătiţi oricând să operaţionalizăm sistemul.”

Rodica Tuchilă, directorul executiv al ARB, a menţionat că ARB a acordat sprijin prin semnarea unei noi convenţii intrabancare care include şi schema de plăţi instant, pentru care au semnat un contract cu Consiliul European al Plăţilor.

„Totul este pregătit ca să pornim cât de repede, în perioada următoare. A fost o colaborare între bănci, Transfond şi Banca Naţională. Întreaga comunitate a participat la acest proiect. Sperăm ca lucrurile să avanseze foarte rapid, odată ce sistemul va fi lansat”, a declarat Tuchilă.

Subiectul platilor instantanee va fi analizat in cadrul conferintei internationale fintech – Banking 4.0, ce va fi organizata pe durata unei zile intregi (27 noiembrie) la Hotel Novotel in Bucuresti.  Atat Transfond cat si SIA, sunt parteneri ai evenimentului si vor sustine prezentari pe aceasta tema. Celelalte teme abordate de cei aproape 40 de experti din sapte tari, vizeaza tehnologiile emergente care vor schimba industria serviciilor financiare in anii urmatori: biometrie, blockchain, cloud computing, inteligenta artificiala, „machine learning”, precum si securitatea cibernetica, care sta la baza oricarui proces de transformare digitala.

Rezerva-ti bilet la acest eveniment unic si vino sa afli ce tendinte se prefigureaza in transformarea digitala a sectorului financiar-bancar.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
26 votes · 26 answers
Voteaza
NoCash