[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Transfond a lansat shema de plati SEPA in moneda nationala

6 noiembrie 2012

6 noiembrie, 2012 –  TRANSFOND a lansat in productie sistemul SENT-SEPA, pentru procesarea operatiunilor cu ordin de plata in moneda nationala, prin adoptarea standardelor europene cu privire la operatiunile interbancare in lei. De asemenea, compania anunta ca romanii vor putea face plati de tip Direct Debit, in lei, din orice tara aflata in spatiul economic european, la sfarsitul anului viitor.

Prin lansarea SEPA Credit Transfer RON, Romania este printre primele tari din afara zonei euro care implementeaza schema de plati SEPA in moneda nationala. Noul sistem permite procesarea ordinelor de plata, in moneda nationala, in format SEPA, pentru bancile ce au aderat la aceasta schema de plati. Totodata, TRANSFOND a dezvoltat o solutie care permite bancilor ce nu au implementat inca standardele SEPA sa poata schimba mesaje de plata atat intre ele cat si cu bancile SEPA.

Acesta este un prim pas pentru adaptarea infrastructurii de plati interbancare la cerintele specifice monedei unice europene. In plus, TRANSFOND a adaugat o serie de noi functionalitati de natura sa eficientizeze procesul de compensare.

TRANSFOND pregateste, pentru anul urmator, lansarea a doua noi componente SEPA, respectiv SENT pentru plati in EURO, pe teritoriul Romaniei si transfrontalier, si SEPA Direct Debit RON. Momentele avute in vedere in această faza de planificare sunt finalul semestrului I pentru SEPA EURO si sfarsitul de an pentru SEPA Direct Debit.

“Succesul in implementarea unui proiect de asemenea anvergura va avea efecte pozitive asupra ordonatorilor si beneficiarilor de plati din economie, care sunt in fapt principalii castigatori ai solutiei performante lansate in productie. Prin adoptarea si implementarea standardelor SEPA la nivelul sistemului electronic de plati interbancare in moneda nationala, vom incuraja trecerea catre o economie bazata pe tranzactiile in mediu electronic” a declarat Sabin Carantina, directorul general al TRANSFOND.

SEPA sau Single European Payments Area este zona in care cetatenii, companiile, precum si alti agenti economici vor putea sa initieze si sa incaseze plati in euro, in spatiul economic european, precum si Elvetia si Monaco, in interiorul sau exteriorul granitelor nationale, in aceleasi conditii si insotite de aceleasi drepturi si obligatii.

TRANSFOND este operator al Sistemului Electronic de Plati: administrator si operator al sistemului SENT (casa automata de compensare), administrator tehnic si operator al sistemului ReGIS (sistemul de decontare pe baza bruta în timp real), operator tehnic al sistemului SaFIR (sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat), conform mandatului acordat de catre Banca Nationala a Romaniei.
Incepand cu luna iulie 2009, TRANSFOND este furnizor autorizat de Servicii de Arhivare Electronica (e-Arhiv@) in conformitate cu prevederile Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica. Totodata, TRANSFOND a lansat, incepand cu data de 1 septembrie 2009, Linia de Urgenta pentru Carduri (LUC), serviciu destinat emitentilor de carduri din Romania, ce pune la dispozitia clientilor institutiilor inrolate un numar unic de contact, disponibil 24/7/365, pentru blocarea cardurilor pierdute sau furate.
In 2010, TRANSFOND si-a completat gama de servicii oferite, prin adaugarea la acestea a Serviciului de Facturare Electronica (e-Factur@), destinat emitentilor de facturi. In anul 2011 TRANSFOND S.A. a devenit membru al Asociatiei Europene a Furnizorilor de Servicii de Facturare Electronica (EESPA – European e-Invoicing Service Providers Association), infiintata la 2 septembrie 2011 – cu sediul in Belgia.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?