[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Tokero a ajuns la aprox. 30.000 de clienti, volume tranzactionate de 75 mil. euro si o cifra de afaceri de cca. 2,5 mil. euro, in 2021. Compania lanseaza o noua rundă de finanțare, deschisă tuturor de această dată.

10 august 2022

La finalul anului 2021, compania a fost evaluată la 15 milioane de euro, pe baza metodei DCF (discounted cash-flows).

Drumul de la Start-Up la Scale-Up


Acum 5 ani, criptomonedele nu erau atât de cunoscute în România, întreaga industrie fiind încă într-un stadiu incipient. Cu toate acestea, în anul 2017, doi antreprenori români au văzut oportunitatea acestei piețe și și-au propus să deschidă domeniul către publicul larg. Marius Morra și Sabin Simionescu vizau, la acel moment, dezvoltarea unei companii pe piața de criptomonede din România și reducerea deficiențelor percepute de potențialii clienți și investitori, prin soluții facile de acces la această nouă clasă de active financiare.

Astfel, în martie 2018, a luat naștere platforma numită www.ldvbank.com, care ulterior a trecut printr-o relansare în luna martie 2019, datorită primei pivotări pe modelul de business. Acea primă versiune a fost o sursă de lecții de business în această nișă neexploatată a criptomonedelor, iar la nivel de startup, pivotările pe business sunt parte așteptată a procesului de învățare și dezvoltare.

Din martie 2019 a început expansiunea LDV Bank din punctul de vedere al numărului de clienți și al volumelor tranzacționate, dar și prin prisma noilor funcționalități oferite utilizatorilor. Au urmat ani de dezvoltare continuă a brandului, produsului și echipei, care au condus la finalizarea cu succes a primei runde de finanțare și rebranding-ul în TOKERO Crypto Exchange, în mai 2021.

Raportări financiare pentru anul 2021:

Exchange-ul românesc de criptomonede TOKERO a finalizat anul cu o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro, volume tranzacționate de 75 milioane de euro și o evaluare de 15 milioane de euro.

TOKERO înregistrează unele dintre cele mai spectaculoase creșteri de pe piața de criptomonede din România, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere operațional, ca produs și echipă. Dacă în 2019, compania deținea un portofoliu de doar 5.500 de clienți, la sfârșitul anului 2021 TOKERO avea aproximativ 30 de mii de clienți. Utilizatorii au încredere să tranzacționeze pe platformă, iar acest lucru se poate observa din volumul total al tranzacțiilor raportate, de 75 milioane de euro la finalul anului 2021.

Începând cu jumătatea anului 2021, TOKERO a lansat un nou segment de business, apreciat de utilizatorii platformei de criptomonede. Mai exact, din luna septembrie TOKERO a început listarea de proiecte noi în regim de launchpad*. Acest nou serviciu a întărit ideea că TOKERO este alegerea potrivită pentru oricine este fan al criptomonedelor, dar a generat și venituri importante, în valoare de 1,5 milioane de euro, contribuind, de asemenea, și la creșterea numărului de clienți pe segmentul de exchange.

Pentru două dintre proiectele listate, Humans.AI și BH.Network, TOKERO a reușit să obțină finanțări de câte 1 milion de USDT în doar câteva zile (USDT – stablecoin în paritate de 1:1 cu dolarul american). Astfel, datorită serviciilor pe care le oferă, TOKERO a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri consolidată la nivel de grup (Globe Monnaie SRL – exchange, și LDV Tech SRL – launchpad) de aproximativ 2,5 milioane de euro, adică 125x comparativ cu cifra de afaceri de 20 mii de euro din anul 2019.

Prin prisma acestor rezultate, compania a fost evaluată la 15 milioane de euro pentru cea de-a doua rundă de finanțare, un aspect important pentru cei care au ales să se alăture în prima rundă, și un etalon de performanță pentru cei care se vor alătura în cea de-a doua. Toate se datorează echipei din spate, cea mai importantă componentă a business-ului, după cum precizează cei doi fondatori. Echipa s-a extins considerabil în doar un an, de la 5 membri în anul 2020, la peste 21 de specialiști în anul 2021, jumătate dintre aceștia fiind alocați pentru zona operațională (suport, marketing și AML) și jumătate în departamentul IT.

Odată cu înființarea noului sediu în București, în complexul de birouri Hermes Business Campus, a luat naștere și www.TOKERO.Team – un program de recrutare continuă pentru Grupul TOKERO. Scopul dezvoltării și lansării platformei de recrutare este atragerea de noi talente în echipă, atât oameni care au deja cunoștințe în domeniul crypto, cât și oameni foarte bine pregătiți în domeniile lor, care își doresc oportunități profesionale premium și noi provocări.

Începând cu luna august, cei interesați să-și aplice cunoștințele și în domeniul crypto sunt invitați să depună CV-urile pe platforma www.tokero.team. Pozițiile deschise inițial vor fi pe HR, contabilitate, marketing, IT, management.

Care sunt planurile de viitor pentru fondatorii exchange-ului TOKERO?

Marius Morra, unul dintre cei mai tineri antreprenori din domeniul Crypto și Blockchain, este CEO și Co-Founder TOKERO. Cu o experiență de peste 14 ani în antreprenoriat și consultanță de business, el a pus bazele Start-Up-ului de tehnologie LDV Exchange, actual TOKERO Crypto Exchange, alături de Sabin Simionescu.

În momentul de față lucrăm la dezvoltarea unor noi produse marca TOKERO care să întregească ceea ce vrem să numim mai departe <ecosistemul TOKERO>. Pregătim o lansare foarte așteptată de comunitatea noastră: Lansarea TOKERO TOKEN – un token utilitar pe modelul $BNB de la Binance, $CRO de la Crypto.com îmbinat cu $POLS, tokenul nativ al launchpadului Polkastarter. În jurul token-ului se va contura întregul ecosistem TOKERO, ce va cuprinde mai multe servicii și beneficii, primele fiind deja active, exchange, launchpad și TOKERO PRO”, precizează acesta. 

Sabin Simionescu, unul dintre cei mai buni programatori de business din România, cu o vastă experiență în Web, Crypto și Blockchain, este Chief Technology Officer (CTO) și Co-Founder TOKERO. El este cel care a creat primele 3 versiuni ale platformei de schimb criptomonede. Pentru a deveni un proiect de succes a fost nevoie să se specializeze și în domeniile conexe, precum contabilitate, marketing și legislație, astfel încât să aibă o perspectivă cât mai clară a întregului domeniu Crypto, business-ului și pieței.

Sabin Simionescu declară că: „La nivel de platformă, echipa tehnică este foarte concentrată acum pe ultimele retușuri ale unei noi versiuni (Versiunea 4.0), mult mai scalabile, care să poată suporta toate produsele TOKERO ce se află în diverse stadii de dezvoltare/planificare. Îmbunătățiri majore avem și la nivelul aplicației de mobil, urmând să fie publicate curând. Și ceva ce toți clienții vor să afle – da, vom introduce noi monede, chiar foarte multe. Avem în dezvoltare integrări de blockchain ce vor face disponibile pentru schimb mult mai multe monede, încât să devenim lideri și la capitolul diversitate. Ne aflăm în prezent la începutul celei de-a doua runde de finanțare, avem investitori în așteptare, chiar după prima rundă. Istoricul TOKERO vorbește de la sine, suntem pe piață de 5 ani, dezvoltăm noi soluții în continuu, creștem, și zilnic aducem crypto mai aproape de adopția în masă”.

A doua rundă de finanțare este una deschisă de această dată, spre deosebire de prima, care a fost una cu circuit închis. „Ne propunem să strângem 1,5 milioane euro, din care deja am securizat jumătate. Facem din acest moment publică runda, întrucât ne dorim să atragem investitori și din afara comunității noastre, cu siguranță vor fi surprize plăcute”,  motivează decizia Marius Morra.

___________

Câteva lucruri notabile despre TOKERO:

În septembrie 2021, TOKERO a lansat o nouă linie de business, prin listarea pe platformă a unor proiecte în regim de launchpad, obținând, în campanii de pre-sale, peste 2 milioane de USDT pentru 4 proiecte: HUMANS.AI, WAM, BH Network și AtlasNavi.

În septembrie 2021, TOKERO alături de partenerii de la Crypto Compare au reușit să-l aducă în România, la un meetup cu comunitatea lor, pe nimeni altul decât Vitalik Buterin, co-fondatorul Ethereum.

În mai 2021, TOKERO a reușit să atragă prima rundă de investiții de la antreprenori de succes, precum Cristian Onețiu (fost jurat la Imperiul Leilor ProTV), Răzvan Munteanu (Head of Strategy Humans.ai) și Avi Cicirean (Founder Brand Minds). Cu această ocazie, printr-o campanie de rebranding, LDV Exchange a devenit TOKERO Crypto Exchange.

În octombrie 2020, TOKERO a devenit primul Exchange din România care a creat o platformă educațională – primacriptomoneda.ro, recent lansată și internațional: myfirstcryptocurrency.com.

În iunie 2020, TOKERO a fost primul Exchange din România care a listat Elrond (EGLD), un proiect românesc cu constantă prezență globală în top 50 CoinMarketCap.com.

În 2019, compania a creat o alternativă a ATM-urilor de criptomonede: Crypto Spots – locații unde publicul putea cumpăra și vinde instant Bitcoin și Ethereum, prin intermediul caselor de schimb valutar clasice, folosind euro sau lei cash.

TOKERO oferă servicii premium de suport cu ofițer dedicat în cadrul programului de fidelizare TOKERO PRO.

TOKERO este printre puținele platforme globale de criptomonede care permit deschiderea unui cont corporate, prin care clienții persoane juridice pot investi în criptomonede direct din fondurile firmei.

*launchpad – Platforme de lansare care îndeplinesc funcția de a găzdui diverse proiecte bazate pe crypto și blockchain, oferind beneficii de acces timpuriu investitorilor, cum ar fi vânzările de monede cu prețuri reduse.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?