[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Toate aplicatiile de banking online se vor putea conecta la ghiseul.ro, pana la finalul anului. Vor fi inrolate noi institutii in platforma, precum universitatile.

Premium
14 aprilie 2021

In 31 martie a.c., ghiseul.ro a implinit 10 ani de existenta. In platforma s-au inrolat peste un milion de utilizatori, 750 de institutii, 12 banci si patru procesatori de card iar gradul de colectare online este in crestere exponentiala. 70% din populatia Romaniei isi poate plati online taxele si impozitele prin ghiseul.ro care se va dezvolta in continuare ca o platforma unica de unde sa fie achitata orice taxa catre orice institutie publica.

__________

Acum lucram la conectarea cu mai multe banci,” a declarat Ciprian Ghise, director general Indeco Soft, compania care se ocupa de mentenanta si dezvoltarea platformei ghiseul.ro, in cadrul emisiunii NOCASH de la RadioDA.

Acum doi ani, legislatia a extins posibilitatea de plata prin intermediul platformei ghiseul.ro, de la plata cu cardul la plata prin internet banking.

Noi am creat un premodul de conectare cu platformele de internet banking ale bancilor. Urmeaza sa avem discutii cu fiecare banca in vederea includerii unui modul sau a unei optiuni de plata a taxelor si impozitelor direct din internet banking.”

Si cand vom putea efectiv plati taxele si impozitele folosind orice platforma de online banking? „Se va intampla din acest an,” a precizat Ghise.

O platforma unica pentru toate institutiile publice

In acest moment sunt 750 de institutii inrolate, dintre care cel putin 10 nu sunt primarii. Vorbim de cateva Consilii Judetene, Institutul de Cercetare in Informatica – care vinde domenii.ro prin ghiseul.ro, ANAF si serviciile de eliberare a pasapoartelor, certificatelor de inmatriculare, etc.

Cele 750 de entitati includ toate resedintele de judet si acopera intregral zona urbana. „Nu cred ca mai exista oras in Romania care sa nu aiba intregrare. Platforma acopera undeva la 70% din populatie,” spune managerul Indeco Soft.

Ghise spune ca sectoarele Bucurestiului impreuna au cam 400.000 de utilizatori si, prin urmare, sunt si in topul tranzactiilor efectuate.

Asta arata ca beneficiul de a plati online este apreciat mai mult de orasele mai mari. Pe undeva este de inteles pentru ca si timpul pierdut ca sa ma duc sa stau la coada este mai mare intr-un oras mare,” explica Ghise.  

In continuare exista planuri de a include si alte institutii.

Dorim sa aducem cateva entitati noi in sistem si probabil ca o sa apara cat de repede lista. Vrem sa includem plata de taxe catre universitati, utilitati, cel putin pentru utilitatile gestionate de regii autonome sau companii din subordinea Consiliilor Locale. Urmarim acest concept de platforma unica in care sa fie achitata orice taxa catre orice institutie publica.”

Gradul de adoptie si utilizare

Invitatul emisiunii NOCASH de la RadioDA, spune ca in 2020 a fost mai mult decat dublu numarul de tranzactii si aproape triplu sumele tranzactionate, fata de 2019. Tendinta a continuat si in primele trei luni din acest an, cand s-a tranzactionat cat in tot anul trecut; un efect imediat al pandemiei care a condus la cresterea exponentiala a numarului de utilizatori.

La finalul anului 2020 in sistem erau 750.000 de utilizatori iar in prezent am trecut de un milion. Practic, un sfert de milion sunt persoane noi inrolate anul acesta.

Vom pastra oare acest ritm? Unde am putea ajunge in urmatorii cinci ani?

Daca anul acesta mai introducem si alte tipuri de institutii, lucrurile vor continua in ritmul acesta de crestere exponentiala ca utilizare a platformei. Cred ca in momentul in care ghiseul.ro va ajunge si in perceptia cetatenilor ca platforma unica de plata a tuturor taxelor si impozitelor catre institutiile statului, vom ajunge la potentialul la care a fost imaginata atunci cand a fost lansata,” crede Ghise.

Acesta a mai declarat ca se asteapta ca „sistemul sa ajunga undeva la aproximativ 7 milioane de utilizatori si tranzactiile sa fie cam de 10-12 ori mai mari. In cinci ani vom vorbi de o colectare online de ordinul a miliarde de euro pe an„.

In aceste conditii este de asteptat ca in platforma sa se efectueze investitii „nu foarte mari, din partea celor care administreaza infrastructura” astfel incat sa creasca si capacitatea de procesare. „Pentru anul viitor ne asteptam la o dublare,” a precizat Ghise.

In 31 martie a.c., s-a inregistrat un varf de tranzactionare zilnica, cu 21.000 de tranzactii.

Incepand de anul trecut, sistemul de plata prin platforma ghiseul.ro este disponibil si persoanelor juridice.

Emisiunea integrala poate fi urmarita aici

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?