[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Tiberiu Pop, CEL.ro: „Consiliul Concurentei nu ar trebui sa aprobe tranzactia eMAG – PC Garage”

21 aprilie 2016

Corsar Online, compania care admi­nis­trează CEL.ro – al doilea mare magazin online IT&C de pe piaţa locală, a purtat dis­cuţii pentru preluarea magazinului rival PC Garage de la Marius Ghenea, însă acestea nu au avansat pentru că firma nu a avut resursele necesare pentru a achita preţul solicitat.

„Anul trecut am avut câteva discuţii cu Marius Ghenea fără a finaliza ceva din lipsă de resurse. Preţul cerut era undeva în jur de 8 milioane de euro şi adresat unui investitor listat la bursă şi care ar fi câştigat nu din profitul generat de PC Garage, ci din creşterea preţului acţiunilor pe bursă în urma achiziţiei“, a declarat Tiberiu Pop (foto), proprietar şi CEO al CEL.ro, în contextul în care a fost solicitat de ZF să comenteze achiziţia PC Garage de către eMAG.

Cel mai mare retailer online din România, eMAG, cu un rulaj de peste 350 mil. euro anul trecut, a anunţat la finele săptămânii trecute că va înghiţi şi PC Garage – unul dintre puţinele magazine online IT&C locale cu un business de ordinul zecilor de milioane de euro pe an – consolidându-şi astfel şi mai mult poziţia puternică din industrie.

Şeful CEL.ro, care caută la rândul său un investitor pentru a finanţa expansiunea companiei sale – cu afaceri de 40 mil. euro anul trecut, afirmă că o tranzacţie este greu de perfectat pentru jucătorii care nu au un rulaj de cel puţin 100 de milioane de euro pe an. Discuţiile de vânzare ale PC Garage au durat un an de zile exact în acest context, iar exitul către eMAG nu a fost probabil prima opţiune, este de părere Pop.

„Motivul pentru care PC Garage nu s-a vândut până acum este cifra de afaceri mult prea mică (…). Un business devine atractiv pentru un investitor atunci când se apropie de 100 de milioane de euro. Cu 30 de milioane de euro cifră de afaceri vânzarea către eMAG a fost cel mai probabil ultima opţiune, noi neavând banii necesari, iar un investitor extern nefiind interesat de o cifră de afaceri atât de mică.“

Întrebat care estimează că va fi impactul tranzacţiei eMAG – PC Garage asupra şanselor CEL.ro de a-şi găsi un investitor, Tiberiu Pop a răspuns că în această ipoteză „CEL.ro va rămâne singura alternativă pentru un jucător care doreşte să intre în piaţa de online.“

Tiberiu Pop a atacat pe de altă parte în termeni duri tranzacţia eMAG – PC Garage, susţinând că aceasta ar trebui să fie blocată de Consiliul Concurenţei. Proprietarul CEL.ro, un antreprenor extrem de discret – care a refuzat până acum să participe la conferinţe de profil sau să acorde interviuri altfel decât prin e-mail, este cunoscut pentru declaraţiile sale directe despre competitori sau evoluţia pieţei.

„În mod normal cred că Consiliul Concurenţei nu ar trebui să aprobe această achiziţie, clienţii neavând decât de pierdut. Avem în vederea depunerea unei plângeri către Consiliu, concurenţa fiind puternic afectată de o astfel de mişcare în piaţă.“ eMAG şi PC Garage aşteaptă OK-ul Concurenţei pentru a finaliza tranzacţia de preluare anunţată în data de 15 aprilie.

Cum anume ar urma să fie afectată concurenţa de această tranzacţie?

Tiberiu Pop vede în faţă o perioadă extrem de dură pentru rivalii mult mai mici ai eMAG în condiţiile în care el se aşteaptă că întreg grupul de firme controlate de Naspers şi antreprenorul Iulian Stanciu să acţioneze astfel încât să îşi întărească poziţia în industrie.

„PC Garage va beneficia de fonduri noi de marketing oferind o alternativă falsă celor care nu vor să cumpere de la eMAG, nişă pe care ne luptăm şi noi, făcându-ne şi mai grea rămânerea în piaţă. De asemenea preluarea va duce la creşterea preţurilor cu care produsele IT sunt importate în ţară de către furnizorii noştri datorită mutării rulajului făcut de unul dintre cei mai importanţi clienţi pentru ei la eMAG care nu este doar magazin online ci şi un puternic importator şi distribuitor de produse IT. Un preţ mai mare de import va duce automat la un preţ mai mare pentru client scăzându-ne astfel competitivitatea“, a declarat Pop.

Sursa: zf.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?