[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sumele cheltuite pe cardurile de debit Visa cresc constant in Europa, in pofida recesiunii

9 februarie 2010

20 ianuarie 2010

Sumele cheltuite prin cardurile de debit Visa au atins un nivel ridicat la sfarsitul anului 2009, potrivit statisticilor Visa Europe, principalul sistem de plati din Europa, valoarea acestora inregistrand o crestere de 6,3%, in timp ce si numarul de tranzactii cu carduri de debit la comercianti a crescut cu 10%.

La nivelul Europei, sumele cheltuite prin toate cardurile Visa au crescut cu 3,7% in 2009, ajungand la 856 miliarde euro. Numarul tranzactiilor procesate de Visa a crescut cu 11,3%, ajungand la 7,2 miliarde. In perioadele de varf, au fost procesate 894 de tranzactii pe secunda. Sumele cheltuite transfrontalier, in Europa sau pe alte continente, arata o revenire puternica in ultimul trimestru al anului 2009, indicand ca oamenii cheltuiesc din nou pe calatorii de afaceri si vacante in strainatate.

Crestere pe segmentul cardurilor de debit si e-commerce

Cardurile de debit au fost metoda de plata preferata de majoritatea consumatorilor, 70% dintre sumele cheltuite prin carduri Visa fiind tranzactionate pe carduri de debit. Comertul electronic a inregistrat o crestere considerabila in 2009, cu 127,5 milioane de tranzactii online procesate in perioada de cumparaturi de Craciun in 2009, o crestere anuala de 37,4%. La nivel general, comertul electronic reprezinta 20% din sumele totale cheltuite pe carduri Visa in Europa.

In prezentarea sa de la Bruxelles, Peter Ayliffe, Director Executiv al Visa Europe a precizat: „Am obtinut rezultate solide in 2009, in pofida conditiilor economice foarte dificile. Acest lucru demonstreaza calitatea serviciilor pe care le oferim consumatorilor, comerciantilor, bancilor si companiilor din Europa. Insa, se observa o schimbare a modului in care oamenii isi cheltuiesc banii. S-a inregistrat o trecere clara spre folosirea cardurilor de debit, in special pentru tranzactii cu o valoare mai mica, dar si o crestere constanta a sumelor cheltuite online.

„Numarul tranzactiilor cu carduri de debit Visa la comercianti a crescut cu peste 10% in Europa, reprezentand 77% din totalul tranzactiilor Visa. Acest cifre ne arata ca atat consumatorii, cat si comerciantii percep tot mai mult cardurile de debit ca alternativa superioara numerarului. Pe masura ce lasam in urma platile in numerar, ineficiente si costisitoare, economia europeana va avea tot mai multe beneficii.”

Viitorul contactless

Sumele cheltuite pe carduri de debit urmeaza sa creasca intr-un ritm chiar mai rapid in 2010, pe masura ce cardurile contactless si prepaid sunt tot mai raspandite.

Peter Ayliffe declara: „La fel ca in cazul tuturor produselor si noutatilor Visa, suntem intotdeauna hotarati sa imbunatatim experienta consumatorilor si sa oferim o viteza, eficienta si siguranta mai mare.

„In prezent exista 6 milioane de carduri contactless in Europa, dar pana la sfarsitul lui 2010 preconizam ca numarul acestora va ajunge la 12 milioane. Platile contactless vor reprezenta o schimbare radicala a modului in care platim, asa cum a fost comertul electronic in ultimii 10 ani. Acestea ofera o alternativa serioasa la folosirea numerarului pentru plati mici, efectuate zilnic. Inseamna evitarea statului la coada si sunt mai convenabile pentru consumatori, ducand in acelasi timp la cresterea vanzarilor si scaderea costurilor pentru comercianti.”

Frauda si siguranta

Dezvoltarea unei infrastructuri superioare de procesare a operatiunilor prin card a fost, de asemenea, o prioritate, investindu-se peste 400 de milioane de euro in ultimii patru ani pentru construirea unui sistem european de ultima generatie pentru procesarea tranzactiilor. Aceste capacitati de procesare au permis Visa sa lanseze serviciul de Evaluare a riscului in timp real (Real Time Risk Scoring), un nou sistem de detectare a fraudelor in timp real care analizeaza si evalueaza riscul tranzactiilor cu carduri atunci cand au loc, permitand bancilor sa detecteze si sa opreasca tranzactiile frauduloase, chiar in momentul in care se intampla. Anul trecut, raportul fraude-vanzari la cardurile Visa in Europa a scazut cu aproape 15%, datorita tehnologiei cu cip si PIN (pentru tranzactiile fata in fata) si Verified by Visa (pentru tranzactiile online) care au imbunatatit tot mai mult siguranta cardurilor. Raportul frauda-vanzari a fost de 0,058% pentru Europa (si de 0,005% pt Romania, n.r.)

Date financiare

Visa Europe, fiind organizata sub forma unei asociatii de membri non-profit si operand cu costuri scazute, a raportat venituri totale anuale de 709 milioane euro, in crestere cu 5% fata de 2008. Acest lucru a dus la crearea unui surplus inainte de impozitare de 54 milioane de euro care a fost folosit de companie in vederea sustinerii capitalului si a rezervelor, care se ridica la 503 milioane euro.

Peter Ayliffe declara: „In pofida recesiunii din 2009, oferta de valoare a Visa Europe si investitiile constante in tehnologie au sustinut cresterea gradului de utilizare a cardurilor Visa. In 2010, Visa Europe este bine pozitionata pentru a inregistra o crestere accelerata odata cu revenirea economica, investitiile facute in inovatie reprezentand o platforma de lansare in acest sens.”

Despre Visa Europe

In Europa, sunt peste 380 milioane carduri Visa de debit, credit si business. La sfarsitul anului fiscal 2009, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la peste 1,3 mii de miliarde EUR. 11,2% din cheltuielile din Europa au fost facute cu un card Visa.

Visa Europe este o asociatie de membri – o organizatie detinuta si condusa de cele 4.000 banci membre din Europa – care a fost incorporata in iulie 2004. In octombrie 2007, Visa Europe a devenit independenta de noua corporatie globala Visa Inc., cu o licenta exclusiva, irevocabila si perpetua in Europa.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?