[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Tentativă de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR

6 februarie 2024

În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă.” potrivit comunicatului bancii centrale.

Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

Reiterăm faptul că Banca Națională a României nu face recomandări și propuneri de investiții. În cazul în care ați dat curs unor astfel de anunțuri false, raportați imediat aceste situații autorităților competente, se mai precizeaza in comunicat.

Initiative legislative pentru incriminarea „deepfake” exista in Romania, insa proiectele sunt blocate undeva prin sertarele Parlamentului. Dupa cum se poate vedea mai jos, Senatul are inca din iunie 2023 un proiect de lege privind „utilizarea responsabila a tehnologiei in contextul fenomenului deepfake”.

La art. 3 se arata: „Distribuirea pe Internet si/sau difuzarea in mass-media de continut de tip deepfake sunt interzise daca nu sunt insotite de un avertisment redat pe cel putin 10% din suprafata expunerii si pe toata durata difuzarii respectivului continut vizual sau de un mesaj sonor la inceputul si finalul continutului audio: „Acest material contine ipostaze imaginare.”

Amenzile propuse sunt de pana la 200.000 lei, daca fapta are un caracter repetitiv. Consiliul National al Audiovizualului este institutia care decide oprirea de la difuzarea in mass-media a continutului de tip „deepfake” si obliga autorul sa il elimine.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?