Surpriza: scade pentru prima oara in istorie numarul de tranzactii de retragere numerar la ATM

Premium
10 iulie 2020

Primul trimestru din acest an a inregistrat un numar de peste 300 mil. tranzactii pe cardurile emise in Romania, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Se observa mutatii interesante in comportamentul posesorilor de card. Pe zona de plati, se consemneaza 230 de mil. de tranzactii, locomotiva cresterii fiind cardurile de debit. Ritmul anual de crestere a fost de 29% pe cardurile de debit si de 12% pe cele de credit


De altfel se observa ca daca in trim. I din 2015 raportul numarului de tranzactii de plati era de 1 la 5 in favoarea cardurilor de debit, acest raport a ajuns la 1 la 10 in trim. I 2020.

Daca se pastreaza acest ritm, este de vazut cum va influenta perioada de „lock-down” gradul de tranzactionare, am putea asista la depasirea pragului de un miliard de tranzactii de plati in acest an.

Interesant este ca, pentru prima oara de la instalarea ATM-urilor (1996), asistam la scaderea numarului de tranzactii de retrageri de numerar. Astfel, in trimestrul I din 2020 s-au inregistrat 66,9 mil. de retrageri, fata de 67,1 mil. in trimestrul I din 2019.

In acelasi timp se observa cum romanii folosesc tot mai mult automatele bancare pentru a depune numerar. Cresterea tranzactiilor pe acest segment s-a triplat in ultimii cinci ani.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?