Asa cum era de asteptat, populatia din mediul urban sta mult mai bine atat la gradul de dotare cu calculatoare (71% dintre gospodarii) cat si in privinta accesului la Internet (73% dintre gospodarii au acasa). Surprinzator este faptul ca cifrele sunt comparabile in privinta accesului Internetului printr-un telefon mobil sau smartphone, 62,4% urban versus 59,9% rural.
Sursa: INS
Potrivit INS, utilizatorii care folosesc dispozitive pentru accesarea Internetului din mediul urban au avut un usor avans fata de cei din mediul rural atat la telefoane mobile sau smartphone-uri (62,4% fata de 59,9%), cat si la computere portabile (52,8% fata de 32,6%).
Cele mai folosite dispozitive pentru accesarea Internetului au fost telefonul mobil sau smartphone-ul in proportie de 61,8% urmate la distanta de computerele portabile 47,5%.
Proportia in care Internetul a fost accesat printr-un dispozitiv portabil in afara casei de catre persoanele in varsta de 16-74 ani care au folosit Internetul in ultimele 3 luni anterioare anchetei INS, a fost in favoarea persoanelor din mediu urban de 32,4% fata de 28,0% in mediul rural.
Ponderea barbatilor care au accesat Internetul cu ajutorul telefonului mobil sau smartphone-ului a fost usor mai mare decat a femeilor (64,0% fata de 59,3%).
Din analiza distributiei dupa nivelul de instruire, in anul 2013 se constata faptul ca majoritatea persoanelor care acceseaza Internetul cu ajutorul telefonului mobil sau smartphone-ului sunt de nivel mediu de instruire (49,1%), iar cei care folosesc computerul portabil ca dispozitiv pentru accesarea Internetului sunt persoanele cu nivel de instruire superior (48,1%).
Dorinta de a avea acces la informatii se regaseste atat la barbati (59,7%), cat si la femei (56,2%), acestea din urma inregistrand o pondere usor mai mica decat barbatii, in ceea ce priveste utilizarea Internetului.
Majoritatea persoanelor sunt utilizatori curenti, 86,5% dintre persoanele de 16-74 ani apeland Internetul in ultimele 3 luni anterioare anchetei, dintre care 64,7% folosesc acest instrument cu frecventa zilnica sau aproape zilnica, iar 26,5% cu frecventa saptamanala.
Dintre barbatii cu varste cuprinse intre 16-24 ani, 76,6% au folosit Internetul zilnic sau aproape zilnic, comparativ cu 81,1% dintre femeile din aceea si grupa de varsta. La grupa de varsta 55-64 ani, situatia se inverseaza, diferenta dintre femei si barbati in ceea ce priveste utilizarea Internetului zilnic sau aproape zilnic este de 6,6 puncte procentuale (42,8% la femei, iar la barbati 49,4%).
Sursa datelor o constituie Cercetarea statistica privind accesul populatiei la tehnologia informatiilor si comunicatiilor in gospodarii (TIC) care se realizeaza anual, in conformitate cu Regulamentul Consiliului si Parlamentului European nr. 808/2004 privind statisticile comunitare referitoare la societatea informationala.
Ancheta se adreseaza gospodariilor urbane si rurale, din toate judetele tarii si din Municipiul Bucuresti, existente in locuintele cuprinse in esantion, respectiv membrilor gospodariilor in varsta de 16-74 ani.
Perioada de colectare a informatiilor a fost luna aprilie 2013.
Mai multe detalii in comunicatul de presa oficial al INS.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: