[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sumele refuzate la plata in luna aprilie au fost de aproape doua ori mai mari fata de aceeasi luna a anului trecut

25 mai 2017

Băncile locale au refuzat în luna aprilie a acestui an decontarea de bilete la ordin, cecuri şi cambii în valoare totală de 311,7 milioane de lei (69,3 mil. euro), în scădere cu mai mult de o treime faţă de luna ante­rioară, potrivit datelor centralizate de BNR.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sumele refuzate la plată sunt de aproape două ori mai mari.

Pentru a putea urmari o tendinta, situatia pe ultimii aproape 10 ani releva clar o scadere, atat pe numarul de refuzuri (mult mai pronuntata) cat si pe valoarea sumelor refuzate. Datele BNR arata ca desi sunt mai putine refuzuri,  a crescut suma medie  a unui refuz – cel putin in ultimele 12 luni.

Concret, cresterea este de aproape trei ori: de la 27.095 lei in aprilie 2016, la 76 840 lei in aprilie 2017.

Din acest punct de vedere, cea mai spectaculoasa evolutie negativa s-a inregistrat pe cecuri, care continua sa fie utilizate in Romania de catre companii. Astfel, in perioada aprilie 2016-aprilie 2017, desi numarul de refuzuri a scazut la jumatate (de la 268 la numai 133), valoarea cecurilor refuzate la plata s-a marit de peste doua ori (de la 7,2 mil. lei la 16,2 mil. lei).  In luna martie, valoarea cecurilor refuzate atingea 4,1 mil. lei, un minim istoric al ultimilor 19 de ani.

BNR - evolutie refuzuri la plata apr2017

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?